Belföld

Pengéket szerelnek a magyar kerítésre, Orbán is megnézi

határ kerítés (Array)
határ kerítés (Array)

Szerbia felé néznek majd, a tetején és az alján lesznek a pengés drótok, így próbálják megállítani a migránsokat. Megakadályozhatják a mászást és komoly sérüléseket okozhatnak. Önjelölt építők is akadnak.

Indítsunk Kósa Lajossal, aki az m1-en este azt mondta, hogy akik 3-6 ezer dollárt kifizetnek az embercsempészeknek, hogy „jobb élet reményében” Európába jöjjenek, azok ebből a pénzből akár repülővel is érkezhetnének, már ha valóban politikai menedékjogra lenne szükségük.

Aki nem repülővel jön, az többnyire gyalog, Szerbia felől, ahol már katonák és rendőrök építik a kerítést, de csak próbából, igaz, egyből hármat. Nagy László nyugalmazott ezredes, a déli kerítésépítésért felelős Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója a Délmagyarnak most azt mondta:

„Két és fél méterenként lesznek az oszlopok, a drótfonatot három szál feszítődróttal rögzítik hozzájuk. A próbakerítésben 25 méteren keresztül faoszlopokat használunk, 125 méteren át fémoszlopokat. Ezekre különféle technológiával rögzítik a drótfonatot. A fémoszlopok egyik része betonozással készül el, a másik cölöpverővel. Szakemberek döntik majd el, melyik a legmegfelelőbb technika. A kerítés anyaga elég vastag ahhoz, hogy ne lehessen elvágni. Tetején és alján pengés drótot feszítünk ki. A pengék Szerbia felé néznek majd, hiszen az arról érkező migránsok mozgását kell megakadályozni. Ezek a drótok megakadályozzák, hogy a kerítésre másszanak, ám arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak. De nem a sérülés okozása a cél, hanem a migrációs mozgás megakadályozása.”

A lap még hozzáteszi, az épülő határszakasz közelében 50 határsértőt fogtak el kedden, sőt, kiment a egy kerítések telepítésével foglalkozó szegedi cég munkatársa is, hogy termékeiket a nyugalmazott ezredes figyelmébe ajánlja, de ő nem élt a lehetőséggel.

A Népszabadság a mai számában azt írja, a miniszterelnök is Mórahalomra látogat majd, hogy saját szemével nézze meg a próbakerítést. Sőt, sajtótájékoztatót is tart majd, ezzel is jelezzék, kiemelt létesítményről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik