Belföld

A Vatikán vizsgálja a pannonhalmi gyermekzaklatást

Pannonhalma (Array)
Pannonhalma (Array)

Bár a főapát szerint az „illetlen érintéseknek” nem volt erotikus töltetük, a volt szerzetes-tanár megvalósíthatta a diákok szexuális zaklatását.

A Vatikán vizsgálódik a pannonhalmi zaklatási ügyben – tudósít az ATV.hu. A főapátság gimnáziumában az egyik – azóta a rendet elhagyó – szerzetes-tanárral szemben szexuális visszaélések miatt indult belső vizsgálat, úgy tudni, több diáknak a pizsamanadrágjába is belenyúlt.

Nulla tolerancia

Várszegi Asztrik főapátnál a tíz évvel ezelőtt kezdődött cselekedetek áldozatai tettek bejelentést. Az eljárásról a Vatikánt is értesítették. A rendőrség elévülés miatt szüntette meg a hivatalból indult eljárást. A főapát elmondta: az ügyben ő maga személyesen járt a vatikáni Hittani Kongregációnál és csak azután lépett a nyilvánosság elé, amikor már eljutott hozzá Róma állásfoglalása.

Török Csaba teológia professzor, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára az ATV.hu-nak azt mondta: a papi személyek hitbeli és erkölcsi ügyei egy rövid időszakot kivéve mindig is a Hittani Kongregációhoz tartoztak. Ferenc pápa a nulla tolerancia elvét vezette be: a világ bármely pontján megtörténő, a klérus vagy a szerzetesek által elkövetett szexuális abúzusokat azonnal jelenteni kell Rómának és a világi hatóságoknak.

Szexualizált környezetet teremtett

Török szerint az, hogy Várszegi Asztrik a Hittani Kongregációhoz fordult, nem jelenti feltétlenül, hogy M. atya tette kimerítette a pedofília fogalmát, csak annyit, hogy morálisan kifogásolható dolgot tett. Ugyanakkor több, a médiának megszólaló sértett arról beszélt, hogy a szerzetes rendszeresen simogatta őket és gyakran belenyúlt a pizsamanadrágjukba.

Várszegi a Nők Lapjának azt mondta: az „illetlen érintések” kapcsán egyetlen diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna. Ugyanakkor Szabó Julianna, a „Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért” munkatársa a Kettős Mérce blogon azt írta: ezt úgy kell érteni, hogy az áldozatoknak az érintések nem okoztak szexuális örömöt, de attól ezek még szexuális abúzusnak számítanak. A szakember szerint az együtt zuhanyzással, a zuhanyzás közbeni leselkedéssel, az esti simogatásokkal, a pizsamás gyűlésekkel a tanári szobában M. atya megvalósította a szexualizált környezet megteremtését.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik