Belföld

TASZ: ne lehessen pénzt kérni a szülőktől, hogy gyerekük mellett lehessenek

gyermekkórház (Array)
gyermekkórház (Array)

A jogvédő szervezet összegyűjtötte a legfontosabb problémákat a gyermekek egészségügyi ellátásában, majd szakmai javaslatcsomaggal álltak elő.

Egyedülálló felmérést végzett a TASZ a magyarországi kórházak körében: 64 intézményhez fordult, ahol szülészet, illetve gyermekosztály működik. Az összegyűjtött adatokból nyilvános adatbázist készítettek, azt összegezve pedig – orvosok és szülők bevonásával – szakmai ajánlást intézett a kormányzathoz.

A megismert adatok alapján kijelenthető, hogy főleg két probléma – a szabályozás és a finanszírozás – nehezíti a gyermekek jogainak érvényesülését. A szakállamtitkárságtól egységes és nyitott látogatási rend kidolgozását várják. Fontos, hogy a szabályok kialakítását ne a megszokások és a megváltoztatható feltételek korlátozzák – hangsúlyozták.

A TASZ azt javasolja a kórházaknak, hogy ha mindkét szülő szeretne jelen lenni a kezelések vagy a bentfekvés alatt, azt ne akadályozzák. Azt is szükséges rögzíteni, hogy a széken vagy ágyon való tartózkodás nem minősül külön szállásnak, nem kérhető érte pénz. A külön térítés a kapcsolattartás jogának korlátozását jelenti – írják. A gyermeke mellett tartózkodó szülő nem lehet passzivitásra kárhoztatott szereplője a gyógyításnak, a TASZ szerint az a helyes eljárás, ha az egészségügyi dolgozók egy adott helyzetet mérlegelve a szülőkkel együtt döntenek a mindenki számára legmegfelelőbb megoldásról.

A döntéshozóktól pontosabb, empatikusabb szabályokat, a fejlődést segítő finanszírozást várnak, a kórházak munkatársaitól pedig a gyermekbarát szemlélethez igazodó gyakorlatot. A javaslatcsomag itt olvasható el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik