Vera Jourová (Array)
Belföld

Roma gyerekek elkülönítését vizsgálja az Európai Bizottság

A DK európai parlamenti képviselője azután fordult a brüsszeli testülethez, hogy a Kúria kimondta: nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen.

Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a roma gyerekek iskolai diszkriminációjának ügyében – tudósít az MTI.

Vera Jourová igazságügyi EU-biztos Niedermüller Péter DK-s képviselővel közölte: a brüsszeli testület ismeri a Kúria döntését, amely kimondta, hogy nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskolában. Leszögezte: az etnikai származáson alapuló megkülönböztetést az uniós jog tiltja, a bizottság a hatáskörén belül minden rendelkezésre álló eszközt bevet annak érdekében, hogy az ilyen esetekkel szemben fellépjen. Azt ugyanakkor nem írta, hogy a konkrét ügyben diszkriminációról, szegregációról lenne szó.

A Kúria áprilisi jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a Huszár-telepi általános iskolában. A testület szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görög katolikus egyház által újranyitott iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. A szülőknek módjuk volt arra is, hogy más iskolába járassák gyereküket, az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyermekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció – áll az indoklásban.

Niedermüller Péter szerint ugyanakkor kétséges, hogy a hatályos magyar jogi környezet és bírósági gyakorlat megfelelő védelmet nyújt a roma gyermekek elkülönítése ellen, ezért kérdezte a biztostól, hogy vizsgálja-e a magyarországi jogi helyzetet és indít-e kötelezettségszegési eljárást.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.