Belföld
Vera Jourová (Array)

Roma gyerekek elkülönítését vizsgálja az Európai Bizottság

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 14. 19:48

A DK európai parlamenti képviselője azután fordult a brüsszeli testülethez, hogy a Kúria kimondta: nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen.

Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a roma gyerekek iskolai diszkriminációjának ügyében – tudósít az MTI.

Vera Jourová igazságügyi EU-biztos Niedermüller Péter DK-s képviselővel közölte: a brüsszeli testület ismeri a Kúria döntését, amely kimondta, hogy nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskolában. Leszögezte: az etnikai származáson alapuló megkülönböztetést az uniós jog tiltja, a bizottság a hatáskörén belül minden rendelkezésre álló eszközt bevet annak érdekében, hogy az ilyen esetekkel szemben fellépjen. Azt ugyanakkor nem írta, hogy a konkrét ügyben diszkriminációról, szegregációról lenne szó.

A Kúria áprilisi jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a Huszár-telepi általános iskolában. A testület szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görög katolikus egyház által újranyitott iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. A szülőknek módjuk volt arra is, hogy más iskolába járassák gyereküket, az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyermekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció – áll az indoklásban.

Niedermüller Péter szerint ugyanakkor kétséges, hogy a hatályos magyar jogi környezet és bírósági gyakorlat megfelelő védelmet nyújt a roma gyermekek elkülönítése ellen, ezért kérdezte a biztostól, hogy vizsgálja-e a magyarországi jogi helyzetet és indít-e kötelezettségszegési eljárást.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.