Belföld
Polt Péter (Array)

Polt nem mindent mondhat el a kémügyről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 07. 14. 08:28

Polt Pétert a parlament jogi bizottságának tagjai kérdezhetik – zárt ajtók mögött – a mentelmi jog felfüggesztésének magyar gyakorlatáról és a Kovács Bélát érintő államellenes bűncselekmény egyes részleteiről. A legfőbb ügyész meghallgatásán a Jobbik képviselője nem vehet részt.

A legfőbb ügyész a kémügyben – tekintettel az államtitoknak minősülő adatokra – nem minden információt oszthat meg a testülettel – írja a Napi Gazdaság. A lap emlékeztet rá, hogy Polt Péter tavaly május 12-én kérte az EP-től Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, mondván, a Jobbik politikusa ellen súlyos bűncselekmény miatt folytatnak eljárást.

Kovács ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal kémkedés gyanúja miatt tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a politikus rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

A képviselő a gyanú szerint az EU egyes intézményeiről adhatott ki információkat, amely az új büntető törvénykönyv szerint a hazaárulással azonos bűncselekmény. Az ügy kipattanása után Vona Gábor pártelnök sérelmezte, hogy miért nem tájékoztatták a titkosszolgálatok arról, kém lehet a pártban. A radikális párt korábbi sajtótájékoztatóján Kovács tagadta, hogy az oroszoknak kémkedett.

Mint korábban megírtuk, tavaly májusban, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén a nemzetbiztonsági szolgálatok képviselői arról tájékoztatták a bizottságot, hogy Kovács valóban kémkedés gyanújába keveredett. Az ülés utáni sajtótájékoztató közben Kovács Béla elhagyta a Képviselői Irodaházat, az újságírók hiába futottak utána, nem nyilatkozott, eltűnt a nyilvánosság elől. A bizottság tagjai a Jobbik delegáltjának kivételével meggyőzőnek értékelték a szolgálatok által közölteket. 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Elődeink több fajjal is szexeltek

Kommentek

American thrash metal band Slayer performs onstage, mid 1980s. Pictured are guitarists Jeff Hanneman (1964 - 2013) (left) and Kerry King. (Photo by Tony Mottram/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.