Belföld

Szijjártó szerint nagy a nyomás, ezért kell a kerítés

határ kerítés (Array)
határ kerítés (Array)

Nem látszik, hogy csökkenne a Magyarországra nehezedő illegális bevándorlási nyomás, ezért van szükség az ideiglenes biztonsági határzár megépítésére a magyar-szerb határszakaszon.

A külügyminiszter az m1-en magyarázta a dolgot. A tárcavezető kifejtette: a hétfői napon már a 78 ezret is meghaladta azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik az idén beléptek Magyarországra, és közülük több mint 77 500-an a magyar-szerb határon át érkeztek. Ezért helyes döntés volt a kormány részéről, hogy “fizikai akadályt” hoz létre a határszakaszon e “példátlan bevándorlási nyomás” csökkentésére.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezek a számok is jelzik, hogy hiányzik a közös európai menekültügyi politika, és nem látnak olyan folyamatot, amely csökkentené a Magyarországot érő nyomást.

Közölte: együttműködnek a szerbekkel a szerb-macedón határőrizet megerősítésében, és a magyar-szerb határszakasz ellenőrzésében is együttműködnek a szerbekkel és az osztrákokkal. Az ideiglenes kerítés építése hétfő reggel kezdődött meg, a belügyi és a honvédelmi tárca tájékoztatása szerint a mintaszakaszt Mórahalom külterületén állítják fel.

Megírtuk korábban, ma kezdték az építkezést, riporterünk a helyszínen járt, videónk is van. munkálatoktól mindössze pár lépésre van egy kis erdő, ahol menekültekre szoktak találni a rendőrök. A fák takarásában látszik, hogy ott vertek sátrakat a honvédség és a rendőrség munkatársai.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik