Belföld

Gőgös vagyonára félmilliárdos zárolást kért az FM

Gőgös Zoltán (Array)
Gőgös Zoltán (Array)

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) vádindítványában a volt államtitkárt mint elsőrendű vádlottat nevesíti.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt fordult a bírósághoz június végén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Gőgös Zoltán nevével összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület ügyében – írta meg a Napi Gazdaság.

A lap szerint az egyesület a volt szocialista képviselő államtitkárságának idején jutott soron kívül félmilliárd forinthoz, ami Gőgös Zoltán közreműködésével történt meg. A földművelésügyi tárca vádindítványában a volt államtitkárt mint elsőrendű vádlottat nevesíti. A Leader egyesület 2008 decemberének első napján Kazáron fogalmazta meg kérelmét, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárságának bélyegzője szerint még aznap beérkezett a tárcához.

Az egyesület ötszázmillió forintot kért a csőd szélén álló államtól arra, hogy kommunikálják a nemzetközi pénzügyi válság hatásait. A levelet végül csak december 16-án iktatták a minisztériumban, és ezután állnak rendelkezésre dokumentumok arról, hogy az ügyben milyen intézkedések történtek – írják.

Kis közbenjárás, nagy pénz

A földművelési tárca vádindítványának értelmében Gőgös Zoltán személyes közreműködése nyomán külön kormánydöntés született arról, hogy az ország központi egyensúlyi tartalékából fizetik ki a félmilliárd forintot. A támogatási szerződést Gőgös már december 18-án alá is írta az egyesülettel, tehát mindössze a kérelem iktatása után két nappal.

A pénzt december 22-én át is utalták a szervezet számlájára, a minisztérium mostani állítása szerint a hivatali ügyintézési szabályzatok teljes figyelmen kívül hagyásával.

A vádindítvány szerint a hűtlen kezelés gyanúját veti fel a tény, hogy Gőgös Zoltán elsőrendű vádlott, volt államtitkár úgy írta alá a támogatási szerződést és engedélyezte a kifizetést, hogy nem győződött meg a Magyarországi Leader egyesület kérelmének valódiságáról, célszerűségéről, indokoltságáról és hasznosságáról. Vitathatatlannak nevezik a vagyonkezelési kötelezettségek szándékos megszegése és a vagyoni hátrány keletkezése közötti közvetlen ok-okozati összefüggést is.

A büntetőjogi felelősségre vonás mellett az FM polgárjogi igényt is bejelentett 483,253 millió forint visszaszerzése érdekében, amelynek hatszázalékos kamatára is igényt tartanának. Egyúttal indítványozták az elsőrendű vádlott, Gőgös Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését és a vádlottak – a volt államtitkár és az egyesület korábbi elnöke – vagyonának zár alá vételét a fent jelzett összeg erejéig.

Az FM azért volt kénytelen vádindítványt megfogalmazni az ügyben, mert korábban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) megszüntette a nyomozást. A nyomozók szerint nem volt megállapítható bűncselekmény, mert nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Gőgös Zoltán tudatosan szegett törvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik