Belföld

Milliókat játszott át kedvenc elemzőcégének a Fidesz

seszták miklós (Array)
seszták miklós (Array)

A Nézőpont intézet 2010-ben megalapította a Médianézőt, ők szemlézik a minisztériumoknak az újságokat és a hírműsorokat. Új közbeszerzést írtak ki, de addig is kaptak megbízást a Nézőponthoz köthető cégek. Nem is keveset, csak egy kis trükk kellett.

A napi.hu információi szerint a cégcsoporthoz tartozó Médianéző márciusig nettó 1,3 milliárdért szemlézte a sajtóhíreket a kormányzatnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrég írt ki új tendert, ám ennek lezártáig is a Nézőponthoz köthető cégek kapták a megbízások jelentős részét.

Az NFM júniusban írta ki a közbeszerzést, a “magas szintű állami döntéshozatalt támogató és közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó média monitoring” elvégzésére, ez az eljárás még mindig tart.

Az előző szerződés márciusban járt le, a köztes időszakra százmillió forint értékben kaptak megbízást, nyilvános tendereztetés helyett öt részletre bontva. Mivel így a megbízások 25 millió forint alatt maradtak, nem kellett a nyílt pályázat, csak a minisztérium által felkért cégek vehettek részt benne.

Éppen ezért lett külön eljárás nemzetközi médiafigyelésre, belföldi médiafigyelésre, belföldi hírfigyelésre, médiafogyasztási kutatás elvégzésére, valamint médiaelemzésre és médiahatás-vizsgálatra is. Kettőt ezekből a Médianéző vitt el, egyet-egyet pedig a Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. és a Nézőpont-cégcsoporthoz tartozó Kutatópont Kft.

Az ötödiket egy Nézőponthoz nem kapcsolódó cég, a Bellresearch Kft. A Médianéző tulajdonosa egyébként a Nézőpont Csoport Zrt., annak a tulajdonosa pedig a miniszterelnök szűk köréhez sorolt Győri Tibor. Ő korábban a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik