Belföld

Kétharmad szerint hülyeség a kerítés

Szögesdrót (Array)
Szögesdrót (Array)

Két részre szakadt a társadalom, nagyjából ugyanannyian ellenségesek, mint szolidárisak a menekültekkel.

A megkérdezettek egyértelmű többsége teljesen alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket – derül ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.

A kutatók már májusban megkérdezték arról az embereket, hogy mit gondolnak nagyobb problémának: a magyarok külföldre kivándorlását vagy inkább a menekültek érkezését. Akkor még 57 százalék látta nagyobb bajnak a kivándorlást, 23 százaléknyian pedig a menekültek megjelenését. Júliusra nagyot változott az eredmény: a kivándorlás 42 százalék szerint jelentős probléma, míg a menekültek érkezése 44 százalék szerint.

A kutatók emlékeztetnek: az objektív helyzet az elmúlt két hónapban nem változott érdemben, az emberek szubjektív problémaérzékelésében történt változás, aminek oka a kormányzat által folytatott, ezek szerint igen hatásosnak bizonyuló menekültellenes kampány. Ez elsősorban a Fidesz és a Jobbik szavazóira hatott, az ellenzékiek és bizonytalanok csak minimális mértékben váltak menekültellenesebbé.

Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada, 67 százalék vélte úgy, hogy a kerítés alkalmatlan lesz arra, hogy megállítsa a menekülteket. 56 százalék van azon a véleményen, hogy fel se építsék, míg 34 százalék inkább úgy véli, hogy jó lenne, ha felépülne. Ha az arányokat pártszimpátiára bontva nézzük, a fideszesek 60 százaléka, a jobbikosok 51 százaléka támogatja a kerítésépítést, míg az MSZP-sek 80 és az LMP-sek 79 százaléka elutasítja.

A társadalom két részre szakadt: van egy menekültellenes és egy menekültekkel szolidáris csoport. Ezek közel azonos méretűek, a szolidárisak vannak egy kicsivel többen. Ugyanakkor egyértelmű többség véli úgy, hogy a szerb-magyar határra tervezett kerítés figyelemelterelés és nem célja a menekültek megállítása. Leginkább az MSZP-sek és a jobbikosok vélekednek így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik