Belföld

Pride: “A hatalom szeretetét felváltja a szeretet hatalma”

pride (Array)
pride (Array)

Ha az LMBTQ-emberek létezése provokáció, akkor provokáljanak csak - hangzott el a Budapest Pride menetének indulásakor.

Szombaton délután megtartották a Budapest Pride menetét az Andrássy úton, a Tabánig. A Hír24 tudósítói szerint több ezren vettek részt a rendezvényen, amely rendkívüli esemény nélkül, rendben lezajlott. A vonulók egyik transzparensén az “Egyenlő adók, egyenlő jogok” felirat volt látható, az emberek között kamionok haladtak, többről élő zene szólt. Fél négytől gyülekeztek az Andrássy út és a Nagymező utca kereszteződésében, de a menet elindulása sokáig váratott magára, mert elhúzódott a beengedés.

Hír24

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus igazgatója tartotta a megnyitó beszédet, melyben egyebek mellett arról volt szó, hogy már az óvodában előfordul, hogy egy kisfiú inkább babázni szeretne, egy kislány meg az autókkal játszani. Olyan világot szeretnének, ahol ezért nem csúfolják ki őket. “Bátor az a fiatal, aki kamaszkorában először megérzi, hogy az azonos neműekhez vonzódik. Olyan világban szeretnék élni, ahol a szülők erre azt mondják: semmi baj, csak azt akarjuk, hogy boldog légy” – jelentette ki.

Milanovich Dominika, a Budapest Pride szóvivője pedig azt mondta: ha az provokáció, hogy léteznek melegek, leszbikusok és más identitásúak, és felvonulnak, akkor provokáljanak csak. Szerinte azért vádolják ezeket az embereket provokációval, hogy ezzel igazolják a kirekesztésüket, de ezt nem szabad hagyni. Arról is beszélt, hogy szolidárisak más kisebbségi csoportokkal és a menekültekkel is, akiket állami üldözés ér. A vezető politikusoknak azt üzente: „a hatalom szeretetét felváltja a szeretet hatalma”. Kijelentette: ha a kormány családbarát kampányba kezd, annak részeinek kell lenniük a “szivárványcsaládoknak” is.

Hír24

Huszadik alkalommal tartották idén a Budapest Pride-ot, amely nemcsak egy felvonulás, hanem egy egyhetes, feminista és anti-rasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer rendezvénysorozat, mely a rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés ellen küzd. Vannak, akik szerint azért, hogy kötelező legyen melegnek lenni és kipusztuljon a magyar nép, de valójában beérnék azzal is, ha nem kényszerítene a társadalom a nemi identitás alapján normákat minden tagjára és senki nem lenne zaklatás és erőszak célpontja. Ez nem jelenti azt, hogy meztelen férfiak akarnak egymással szexelni az utcán (bár kétségkívül vannak egyszerűbb emberek, akik ezt gondolják), ugyanakkor olyan apróságokat például igen, hogy anyázás és beszólogatás nélkül foghassák meg egymás kezét, mint heteroszexuális embertársaik. A Budapest Pride kiemelt eseménye az Andrássy úti felvonulás, amelyre hiba lenne ráaggatni a melegfelvonulás szót, hiszen rengeteg heteroszexuális is csatlakozik hozzá, akik támogatják a kirekesztettség elleni küzdelmet.

 Hír24

Az MTI tudósítása szerint már 15 órakor több százan várakoztak a helyszínen. A menet útvonalát kordonokkal kerítették el a rendzavarók távol tartása érdekében, nagyfokú rendőri jelenlét volt tapasztalható. A szervezők korábban közölték: a konfliktusok elkerülése érdekében 170 önkéntes rendezőt készítettek fel, akik kezelik a helyzetet a rendőri intézkedésig. Jogi megfigyelők is jelen voltak, hogy videofelvételen dokumentálják az erőszakos provokációkat.

A helyszínen pár tucatnyi ellentüntető is megjelent, köztük több tizenéves, akik pólóján a White Power rasszista jelmondat volt látható, de Budaházy György is jelen volt.

Hír24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik