Belföld

Vitorlázgató polgármesterre akadt ki a Fidesz

wittinghoff-tamas-a-fedelzeten(960x640).jpg (Array)
wittinghoff-tamas-a-fedelzeten(960x640).jpg (Array)

"Ez a Finkelstein ezt tanácsolja, ezt fogják most nyomni" - hördült fel a szerinte jogtalan támadásokon a jutalmat felvevő Wittinghoff Tamás.

Ugyan magán a Fideszen belül merült fel korábban az, hogy egyes vezető kormánytagok és párttagok urizálnak, nagyon közszemlére teszik a luxuséletet, most a budaörsi Fidesz-szervezet épp ezzel támadta be ősriválisát, a polgármestert. Keddi közleményükben azt írják, Wittinghoff Tamás elindult az idei Kékszalag vitorlásversenyen, ráadásul másfél millió forint közpénzből, amit jutalomként utaltatott ki magának.

A június 17-i képviselő-testületi ülésen ugyanis a polgármester háromhavi rendkívüli jutalmat szavaztatott meg magának a helyben ellenzéki Fidesz szerint. Hozzáteszik, Wittinghoff úgy jutalmazta magát, hogy közben Budaörsön megszorítások vannak, több milliót vontak el civil szervezetektől és a nyugdíjasoktól. A párt szerint az lenne a tisztességes a polgármestertől, ha közcélokra fordítaná a jutalmát, nem vitorlázásra.

 

Bónuszként még azt is megemlítik, hogy a térségi tévé tavaly beszámolt a polgármester hobbijáról, “mely a magyar emberek legtöbbje számára elérhetetlen luxus marad.” A közlemény hozzáteszi engedékenyen, “a polgármester úrnak joga van a pihenéshez, de nem a budaörsiektől elvont forrásokból”.

Eredmény

A Wittinghoff Tamás kormányozta YS III/1. osztályú hajó, a Linie a 339. lett az abszolút végeredményben. A Molnár Csabát és Kovács Dávid Gábort is a fedélzeten tudó AVIS SE-s csapat július 3-án, 18:10-kor élt célba, 16 órával a győztes svájci hajó után – olvasható a Kékszalag.hu-ról letölthető eredménylistán.

A Pesti Srácok még mélyebben beletúrt a polgármester szennyesébe, szerintük Wittinghoff évi két alkalommal kap összesen hathavi bónuszt. A civilek támogatásának csökkentéséről azt írják, költségvetésük idén 30-ról 25 millió forintra csökkent, négy nyugdíjasklub is nyögi ezt. A nemzetiségi önkormányzatok (köztük az erős helyi lobbival rendelkező német) támogatása pedig 3 millió forinttal csökkent.

Az elmúlt évek során a polgármester 18 havi keresetnek megfelelő jutalmat vett fel – mondta a Hír24-nek Nagy Sándor András, a Fidesz helyi vezetője. Szerinte a jutalommal önmagában nincs gond (beismerte, hogy a fideszes többségű testület is megszavazta azt), de idén a várhatóan csökkenő iparűzési adó miatt forrásmegvonások történtek. Ennek áldozatai a nyugdíjasok is, akik “nem dőzsölnek”, csak pl. kirándulásokra kell nekik a pénz.

“Egy jó gazda először gondoskodik azokról, akiket rábíztak” – mondta Nagy, aki szerint ő is azért beszélhet erről, mert neki sincs villája, ahogy a helyi Fideszből senkinek sem. Önmagában ez magánügy, hogy Wittinghoff mire költi a pénzét, de ha a város által is finanszírozott tévé riportot készít erről, akkor ez már közügy. Szerinte pont a Fideszben nemrég lezajlott urizálós vita miatt kéne minden politikusnak – a fideszeseknek is – jobban odafigyelni, mennyit mutatnak a gazdagságukból.

Támadások a nagy bukás után

A helyzet megértéséhez érdemes még megemlíteni, hogy Wittinghoff 1992 óta vezeti az ország egyik legfejlettebb városát, a Fidesz dominálta 2010-es és 2014-es választások idején is megőrizte pozícióját. Tavaly ősszel meggyőző, 69,31 százalékos előnnyel nyerte a polgármester-választást, miközben a képviselő-testületbe az általa alapított Budaörs Fejlődéséért Egyesület tíz tagja jutott be. Mind a tíz helyi választókörzetet elhappolták a Fidesz orra elől, ami csak a kompenzációs listáról tudott három helyet biztosítani magának (a Jobbik pedig egyet). A helyi szervezetet emiatt alaposan át is szervezte a Fidesz.

Maga Wittinghoff azt mondta, a köztisztviselők napján kapott jutalmat, ami annak fényében nem nagy dolog, hogy annyit keres, mint egy iskolaigazgató, de egy prosperáló 25 ezres várost irányít. Ráadásul szerinte is megszavazta a 2014 előtti fideszes testület is a jutalmát, szóval szerinte “ez egy ócska populizmus”. Szerinte az említett egyesületek sokak hobbiját támogatják, ha ettől elvesz forrást az önkormányzat, az még nem a vég, így is kiemelten támogatják a sportot és szabadidőt.

 

A Kékszalagról azt mondta, 9000 forint volt a nevezési díj (a hivatalos programfüzet szerint 5500 forint fejenként), szóval nem milliós összeg, ráadásul egy régi, saját maga által felújított hajója van. “A fideszesek, akiket ismerek, tízszeres értékű hajókkal rendelkeznek” – tette hozzá. A fent beágyazott, a Fidesz által említett riportról azt mondta, azt egy Fidesz-közeli újságíró csinálta (a tévét sem az önkormányzat finanszírozza egyedül, mivel a környék ügyeivel foglalkozik). A riportba eleinte nem is akart belemenni, végül a tévé főszerkesztője vette rá erre.

Összefoglalva a helyzetet Wittinghoff azon a véleményen van, hogy részigazságokból fabrikáltak ellene vádakat, ráadásul az önkormányzati vereség után újjáalakult helyi Fidesz új vezetője, Nagy Sándor András nem is tagja a képviselő-testületnek sem, de mindenféle vádakat elő próbál szedni ellene. Most épp a város gödrén vannak felháborodva: a Solaris City nevű, a válság miatt félbemaradt ingatlanfejlesztési projektből csak az alapoknak szánt gödör készült el, ami azóta ott van az autópálya mentén. A támadásokról Wittinghoff végül annyit mondott, “ez a Finkelstein ezt tanácsolja, ezt fogják most nyomni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik