Belföld

Még mindig a viharkárokon dolgozik a BKV

vihar 1 (Array)
vihar 1 (Array)

Főleg a HÉV- és villamosvonalak szívták meg, de szakadt le trolivezeték, tört meg busz és ázott be metróaluljáró is a Nagy Szerdai Viharban.

A BKV vonalain még tart a károk felmérése és a helyreállítás. Elsősorban a kidőlt fák, leszakadt ágak és beázások okoztak problémát a közlekedésben. A vállalat csütörtöki közleményében azt írta: a villamos- és HÉV-vonalakon a legnagyobb károkat Kispesten, Ferencváros és Pesterzsébet környékén, valamint a 41-es villamos kamaraerdei szakaszán okozta a vihar, de a ráckevei, a csepeli, a gödöllői és a csömöri HÉV sem járt egy ideig.

A legtöbb gondot a kidőlt fák, lezuhanó faágak okozták. Sok villamosvonalon leszakadtak a felsővezetékek, több tartóoszlop is kidőlt, meghajlott. A HÉV-vonalakon a sínekre dőlt fák és a letört gallyak akadályozták a forgalmat, zavar keletkezett az elektromos hálózatban is, és javítani kellett a felsővezeték-hálózatot.

 

A BKV szakemberei megtisztítják a váltókat a hordaléktól, a síneket a letört gallyaktól, és kijavítják a felsővezetékben keletkezett kisebb hibákat. A súlyosabb károk elhárításában a katasztrófavédelem nyújt segítséget – írták.

Víz a metróban, faág a buszon

Hozzátették, a vihar a metróközlekedésben is fennakadást okozott, ott a beázás volt a legfőbb probléma, de súlyosabb meghibásodások nem voltak, zárlat sem okozott kárt. A metrópályák felszíni szakaszán a kidőlt fák, a letört ágak okoztak károkat, fennakadásokat (elsősorban a Határ út és Kőbánya-Kispest között, valamint a kőbánya-kispesti és a Fehér úti járműtelepen), továbbá hordalékkal szennyeződött a vasúti pálya és az alagút is.

A 3-as metró Nagyvárad téri megállójába sok esővíz folyt be, ami az utastéri világítási hálózatban, a forgalmi szolgálati helyiségekben és a vágányok környékén lévő berendezésekben okozott kárt. A beázás miatt több mozgólépcső meghibásodott, folyamatosan javítják őket.

A viharban autóbuszok is megsérültek, és súlyosan megrongálódott több trolivonal felsővezeték-rendszere. Emellett több autóbusztelepen is károkat okozott a tegnapi vihar – írja az MTI.

Már nem vár a MÁV

Újra használható a Keleti pályaudvar összes vágánya, így már sehol sem akadályozzák a vasúti közlekedést a szerdai vihar okozta károk – mondta Váczi Viktor, a MÁV sajtóügyeletese csütörtök este az M1-en. A Keleti öt vágányát szerdán kellett lezárni a viharban lehullott törmelék miatt, ezért a miskolci és a Budapest-Újszász-Szolnok között közlekedő személyvonatok csak Rákosig vagy Kőbánya-felsőig jártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik