Belföld

A Kádár-kort idézi a balatoni boltzár

Balaton az űrből (Array)
Balaton az űrből (Array)

Nemcsak a sorok idézik a nyolcvanas évek elejét.

Két tucat vasárnap is nyitva tartó üzletet talált a sonline.hu a Balaton déli partján. A helyi hírportál szerint a tóparti településeken csak az üzletek alig két százaléka lehet nyitva a hét utolsó napján. Még úgy is, hogy egyes kereskedők próbálnak trükközni. Pedig igény lenne a vasárnapi vásárlásra, az emberek nem értik, hogy egy kiemelt üdülőövezetet miként lehet egy kalap alá venni akár még egy megyeszékhellyel is.

Egy érintett kereskedő szerint most szombaton áll órákig sorba a vevő, aki a szabadságát tölti a tó mellett. A terv az volt, hogy a kisboltokhoz tereljék a vásárlókat, de ez csak kis részben valósult meg. A nyaralók csütörtöktől szombatig elintézik a nagybevásárlást a multiknál, méghozzá egész hétre. Aki addig a közeli kisboltba ment naponta, most előre megvesz mindent, ha már úgyis meg kell ejtenie egy nagybevásárlást.

Gyalogolni jó?

Az üdülőtulajdonosok szerint Fonyódon szombaton a Lidlben és a Sparban a nyolcvanas évek elejét idéző sorok állnak, a parkolókba kocsival beállni sem lehet. A hétvégére, illetve a hetes-kéthetes nyaralásra érkezők ugyanis megpróbálnak bespájzolni, így elképesztő a tumultus. Vasárnap ezzel szemben sok helyen kilométereket kell gyalogolni, rosszabb esetben autóba kell ülni, ha valaki – s ez nem ördögtől való egy szabadság alatt – friss péksüteményt szeretne reggelire.

Még nehezebb a hét utolsó napján újsághoz jutni, Fonyódon, ahol a nyári főszezonban tízezrek vakációznak például állítólag mindössze két helyen kapható vasárnap is napilap, azaz a többség ebben az esetben is autóba ül, a fonyódligetiek a balatonboglári benzinkútra járnak át.

Lobbi nem volt, lobbianyag igen

Azt továbbra sem tudni, kinek köszönhető pontosan a törvény, de az Átlátszó – egy most közzétett anyag alapján – arra jutott, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok kívánságlistája teljesült, noha a KDNP szerint a korlátozás egy tisztán munkavállalói jogokat érvényesítő intézkedés.

A még jóval a törvényjavaslat benyújtása elé datált (a MagyarLeaks 2014. szeptember 29-én kapta meg) átfogó kereskedelempolitikai javaslatcsomag nem csak azért érdekes, mert a felvetések nagy többsége – köztük a vasárnapi boltzár – közben megvalósult. Az Átlátszó szerint a 11 oldalas anyag megkérdőjelezi a törvény lobbimentes fogantatását egyebek között azzal is, hogy a javaslatok nem a munkavállalók érdekeivel, hanem minden esetben a magyar tulajdonú kereskedelmi vállalkozások helyzetbe hozásával, a multik piaci részesedésének visszaszorításával érvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik