Belföld

LMP: az állami termőföldeket is magánkézbe játszhatja a kormány

Már a kormányzati kommunikáció is azt kezdte sulykolni, hogy eladással kell „megvédeni” a földeket a külföldi kézbe kerüléstől – állítja a képviselő.

Óriási károkat okozna és az elmúlt 25 év legsúlyosabb közvagyon-kijátszása lenne, ha az állam valóban nekilátna a tulajdonában lévő termőföldek privatizálásának – közölte Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője. A termőföld olyan stratégiai erőforrás-tartalék, amelyről nem mondhat le az állam – ismertette pártja álláspontját.

A politikus ijesztőnek nevezte, hogy a Magyar Gazdálkodók Országos Szövetsége többször is felvetette a vitatott állami földbérletek magántulajdonba kerülését és azt, hogy már a kormányzati kommunikáció is elkezdte sulykolni, hogy a bérlőknek történő értékesítéssel kell „megvédeni” az állami földeket attól, hogy külföldi kézbe kerüljenek.

Az LMP úgy látja: az állami földbérletek eddig is a nagybirtokoknak és olyan Fideszhez közeli személyeknek kedveztek, akik a gazdálkodásra csak kiegészítő jövedelemként tekintettek. A privatizáció még inkább kirántaná a talajt a vidéken élők talpa alól, az új tulajdonosoknak ugyanis nem lenne érdeke a helyi gazdaság támogatása, az ott élők munkához juttatása.

Sallai szerint a privatizáció lényege az elmúlt 25 évben az volt, hogy egyesek értékteremtés nélkül tehették rá a kezüket a közösre.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik