Belföld

Egyre kevesebb lehetőségük van a menekülteknek

menekültek (Array)
menekültek (Array)

A burgenlandi falvakban felnyomják őket a hatóságoknak, az embercsempészek pedig kihasználják szorult helyzetüket.

Az egyre szűkülő lehetőségek miatt újabb és újabb megoldásokat keresnek a menekültek, melyeknek egy része akár tragikus végű is lehet – írja a Népszabadság.

Nemrég egy szír fiatalember egy kamion alvázába kapaszkodva próbált Hegyeshalomnál Ausztriába szökni, de nem tudta tovább tartani magát, leesett az autópályára. A török kamionos véletlenül át is hajtott rajta. Kivérzett állapotban, törésekkel, kiszakadt hasfallal került kórházba, de valószínűleg rendbejön. A bátyja már régóta Svájcban él, utána akar menni.

A hasonló esetek egyébként nem jellemzőek Hegyeshalom környékén, ahogy már vonattal sem nagyon járnak – a nemzetközi járatokat erősen ellenőrzik a hatóságok. A taxisok is óvatosak, miután sorra igazoltatták őket, lemondtak a kockázatos fuvarokról.

A bevándorlókkal szembeni ellenszenv Ausztriában is jelentősen megnőtt, a burgenlandi községekből azonnal értesítik a hatóságokat, ha idegeneket látnak a környéken. Az M1 autópálya pihenőiben gyakran látni menekülteket, akik állítólag embercsempészekre várnak. Az is megtörtént, hogy koldultatták őket, és csak akkor vitték őket tovább Ausztriába, ha egy meghatározott összeget sikerült összeszedni.

Egy megkérdezett magyar kamionos elmondta: óvatosak, nem vállalhatják a menekültek szállítását, mert börtönbe is kerülhetnek. Csak embercsempészek közvetítésével lehetne üzletet kötni, mert ha őket kihagynák belőle, nyakukra küldenék a rendőröket. A menekültekről azt mondta, „hazátlan földönfutók”, van köztük mindenféle ember – ügyeskedők, üldözöttek, olyanok, akiknek a fél családját kiirtották és olyanok is, akik több pénzre vágynak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik