Belföld

Nagy pofont kapott az Uber

taxi (Array)
taxi (Array)

Mostantól tényleg csak a taxis vihet utasokat, az ubereseknek is be kell tartaniuk a taxisrendeletben foglaltakat.

Személyautóval üzletszerűen csak az vihet utast, aki személytaxi-szolgáltatást vagy személyautós személyszállító szolgáltatást folytat. Az utas kizárólag a feltéteknek megfelelő vállalkozás nyújtotta szolgáltatást veheti igénybe – ez az új taxisrendelet lényege, ami a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet a személyszállító szolgáltatást két részre bontja. Egyik a személytaxi-szolgáltatás, ami taxiórával és sárga rendszámmal, valamint a foglaltságra utaló szabad jelzővel végezhető. A másik a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás, ami más szolgáltatás részeként vagy valamilyen fő szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódóan végezhető. Ez utóbbinál csak a regisztrációs matrica használata kötelező. A taxiengedély csak meghatározott földrajzi területre, míg a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás az ország egész területére szól. 

  

A személyszállító szolgáltatás engedéllyel végezhető. Ez az engedély személytaxi-szolgáltatásra vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásra szólhat. Az engedélyt – kérelemre – az illetékes közlekedési hatóság adja ki. A kérelmező meg kell hogy feleljen a helyi önkormányzati rendeletnek is.

Mindkét kategóriában a kocsit személyszállításra kell vizsgáztatni, a vezető pedig megfelelő jogosítvánnyal, külön vizsgával rendelkező és 21 évnél idősebb személy lehet. Személygépkocsis személyszállítói szolgáltatást nyújtó kocsit vezetni csak speciális jogosítvánnyal lehet. A rendelet felsorolja a vállalkozás szakmai irányítójával kapcsolatos követelményeket, valamint azt, hogy a cég pénzügyi teljesítőképessége mikor megfelelő.

A munkát segítő diszpécserszolgálat is kétféle lehet, de ilyet működtetni nem kötelező. Az egyik a személyszállító vállalkozások által fenntartott diszpécserszolgálat, a másik pedig a szállítóktól független, önálló szolgálat. Ez utóbbinak – a vele szerződött vállalkozások által használt autók számától függő – vagyoni biztosítékot kell letenni. Ennek a legkisebb összege 20 kocsiig egymillió forint, de 200 kocsi felett már 20 millió forint. A rendelet szerint az okostelefonon keresztül megrendelt szolgáltatásokra is a bemutatott szabályokat kell alkalmazni. A rendelet augusztus 6-án lép hatályba.

Az utóbbi hetekben, hónapokban Európa-szerte felhorgadtak a taxisok az Uber személyszállító szolgáltatása ellen. Az Uber lényege (volt), hogy okostelefonos applikációval lehetett az Uberhez szerződött hétköznapi autósokat megrendelni, hogy elvigyék az embert ide-oda. Azonban több országban dühösek voltak a taxisok, mert szerintük a szolgáltatás méltánytalan versenyelőnyt jelentett az abban résztvevő sofőröknek. Franciaországban szabályos zavargások voltak az Uber miatt, Magyarországon is ért atrocitás sofőrt, de tüntettek is a taxisok ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik