Belföld

Ádert noszogatja Tuzson

tuzson-bence(960x640).jpg (Array)
tuzson-bence(960x640).jpg (Array)

A Fidesz-frakció szóvivője az illegális bevándorlás elleni fellépés érdekében elfogadott törvénymódosítás mielőbbi kihirdetését sürgeti.

A hétfőn megszavazott törvénymódosítás rendezi a magyar-szerb határra tervezett műszaki határzár kérdését, rendelkezik a menekültügyi eljárások gyorsításáról – mondta Tuzson Bence, aki sajtótájékoztatót tartott, hogy bejelentse: a Fidesz azt szeretné, hogy a hatóságok minél gyorsabban felkészülhessenek a jogszabály alkalmazására. Kövér László házelnök megküldte a jogszabályt a Sándor-palotába, így az elfogadott törvény már Áder János államfő előtt van.

A szóvivő jelezte, hogy hétfőig 72 893 ember érkezett illegálisan Magyarországra, főként a déli határon keresztül, ami azt vetíti előre, hogy ha minden így megy tovább, akkor ez a szám az év végére elérheti a 120-130 ezret, szemben a tavalyi mintegy 43 ezerrel.

A határzárral kapcsolatban a törvénymódosítás közérdekű használati jogot ad a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül. Tuzson szerint a határzár az egyik legjobb megoldás az illegális határátlépés ellen. A kerítés megépülését firtató felvetésre azt válaszolta, hogy szakmai kérdésről van szó, de “senki nem fog tétlenkedni”, arra számítanak, hogy a műszaki határzár néhány hónap alatt megépül.

A jogszabály többi rendelkezése közül megemlítette, hogy az ismételt menedékkérőket gyorsított eljárásban lehet majd kiutasítani Magyarországról, valamint azt is, hogy ha a menedékkérő a menekültügyi eljárás alatt 48 óránál hosszabb időre hagyja el engedély nélkül a neki kijelölt helyet, megszüntethető az eljárás. Kiemelte továbbá, hogy a visszatartási idő 12-ről 24 órára emelkedik.

A frakciószóvivő fontosnak nevezte, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalta a törvényjavaslatot. Hozzátette ugyanakkor, hogy sokan nem szavazták meg a kivételes eljárást, példaként megnevezte a jobbikosokat. “Nem értjük ezt a magatartást. Miért gondolták azt, hogy e probléma elhúzása (…) hatásos lehet?” – kérdezte.

Hallgat a kerítésről a Belügyminisztérium

Június 17-én jelentette be Szijjártó Péter, hogy a kormány négy méter magas kerítés építését rendelte el a magyar–szerb határon. A kabinet utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy hét alatt tegye meg a határ lezárásához szükséges előkészületeket. Az atv.hu megkereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, hol tart az előkészítés. Az alábbi kérdéseket küldte el:

– Hol tart jelenleg a kerítés-projekt?
– Milyen előkészületi munkák történtek eddig?
– Hol tartanak az effektív építési munkálatokkal?
– Mikor történik az első beavatkozás a természeti környezetbe?

A Belügyminisztérium azt válaszolta, hogy a témában a múlt csütörtök délutáni „és azt megelőző héten a Kormányinfón elhangzottakon túl nem áll módunkban további részleteket közölni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik