Belföld

Végre emberhez méltó életük lehet a fogyatékosoknak

fogyatekkal-elok(960x640).jpg (Array)
fogyatekkal-elok(960x640).jpg (Array)

Az EU pénzéből kisebb lakóhelyekre költöztethetik a fogyatékossággal élőket, akik így akár munkát is vállalhatnak a jövőben, és nem kell embertelen állami intézményekben senyvendiük.

Nagyon nagy átalakulások várhatók a fogyatékkal élő emberek ellátásában: egy EU-s program keretében ugyanis 3600 ember hagyhatja majd el a nagy állami intézeteket, őket kisebb, családiasabb otthonokban helyezik majd el.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára elmondta, 36 milliárd forintnyi uniós forrásból folytatódik a kiváltás. Ennek során a nagy vidéki gondozóintézetekből kiemelik a fogyatékossággal élőket.

Ezekkel az államtitkár szerint az volt a gond, hogy gyakran egységesen kezelték a különböző ellátást igénylő pácienseket, “rossz intézményi kultúrában működtek”. A cél szerinte, hogy minden gondozott személyre szabott ellátást kapjon és minél önállóbb életet élhessen.

Szerinte gond, hogy sok nagy intézményben a gondozottak ugyanazon a néhány négyzetméteren mozoghatnak, az étkező, az ágyuk és a csoportszoba alkotja ezt a beszűkített világot. Ezért lesz jobb nekik az 5-12 személyes “lakóegységekben”, ahonnan iskolába vagy munkába is járhatnak majd. Hozzátette, csak városokban van elég munkahely és megoldható az integráció, ezért ilyen lakóhelyeket csak ott hoznak majd létre.

A Magyar Nemzet megemlíti, a program azért is aktuális, mert nemrég botrány lett abból, ahogy a bentlakókat a Debreceni Terápiás Házban kezelik. Belülről nem nyitható rácsos ágykat alkalmaztak, fogamzásgátlásra kötelezték az ott élőket és ha valamelyikük teherbe esett, abortuszra kényszerítették. Az ügyben a megyei kormányhivatal eljárást indított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik