Belföld

Megint vesztett a Közgép

közgép (Array)
közgép (Array)

Ezúttal egy kisebb összegű, 284 milió forintos zalaegerszegi tenderen indult hiába. A munkát a Colas Zrt. és a Hydrocomp Mélyépítő Kft. vitte el, ők nyújtották be a legalacsonyabb árajánlatot. 

Amióta Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktorral, valahogy a Közgépnek se megy már annyira a tendernyerés. Míg korábban számolatlanul nyerték el az állami munkákat, mostanában inkább a vesztesek táborát erősítik.

Előző hét pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben Zalaegerszeg pályázatának eredménye, amelyen többek között útépítésre kerestek kivitelezőket. A munkát 375 millió forintra becsülték. A nyílt pályázatra heten jelentkeztek, köztük a Közgép, a Duna Aszfalt és a Swietelsky. A munkát végül nem ők nyerték meg, hanem a Colas Zrt és a vele együtt induló Hydrocomp Kft. 

Az adatokból kiderül, ez a két cég adta be a legalacsonyabb ajánlatot: majdnem 100 millió forinttal kevesebbért vállalták a munkát, mint amennyire a kiíró eredetileg becsülte, a végösszeg 284 millió forint. A legmagasabb ajánlat egyébként ennek majdnem a duplája volt, 590 millió forint. 

Korábban az Origo írta meg, hogy február óta nem nyert közbeszerzést a Közgép. A Figyelő pedig arról írt, hogy a cég azzal tör majd borsot a kormány orra alá, hogy nagyon olcsón vállal munkát, így vagy neki kell nyernie, vagy a helyére lépő új kedvenceknek nem marad elég nyeresége „egyéb” célokra, arra, hogy abból visszaadjon “a társadalom azon részének, akik hasonló preferenciával rendelkeztek, mint Orbán Viktor”. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyelőre ez a taktika sem működik, legutóbb például éppen arra hivatkozva utasították el a céget, hogy túl alacsonyan vállalta volna el a munkát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik