Belföld

Áder: az Egyesült Államok népe mindig számíthat Magyarországra

A köztársasági elnök az amerikai függetlenség napja alkalmából üzent Barack Obamának.

Áder János köztársasági elnök üdvözletet küldött Barack Obama amerikai elnöknek július 4-e, az amerikai függetlenség napja alkalmából, és ebben megerősítette Magyarország elkötelezettségét a két ország közös értékei mellett – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton az MTI-t.

“Bár már 239 év telt el azóta, hogy a Kontinentális Kongresszus elfogadta a Függetlenségi Nyilatkozatot, ez az okirat nem csak a szabadság jelképe az amerikaiaknak azóta is, de szerte a világon ihlet a szabadságért harcolóknak” – írta a köztársasági elnök.

A történelmi jelentőségű július negyedike ma is a civil kurázsi, az erények és az igaz hazafiság melletti mély elkötelezettség üzenetét hordozza az elnyomással szemben – hangsúlyozta. Hozzátette: ezek az eszmények soha nem voltak időszerűbbek, mint ma, amikor egy gyorsan változó és kiszámíthatatlan világban élünk.

Az államfő kifejtette: napjainkban számos égetően fontos kérdéssel kell foglalkozni: a kegyetlen közel-keleti terrorcselekményektől kezdve, az Európa határain egyre erősödő menekültválságon át a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbbá váló fenyegetéséig sok nehéz feladattal kell szembenézni.

“Ilyen körülmények között transzatlanti szövetségünk ereje döntő fontosságú” – olvasható az üzenetben.

Áder János emlékeztette Barack Obamát arra, hogy a két országot hosszú évtizedekre visszanyúló együttműködés és barátság köti össze. “Mint NATO-szövetségesek, Magyarország és az Egyesült Államok is elkötelezte magát a béke és a demokratikus értékek védelme mellett. Vállvetve küzdünk és dolgozunk azért, hogy a világon mindenütt elő tudjuk segíteni az emberi jogok és a joguralom érvényesülését, a fenntartható fejlődést” – írta.

A köztársasági elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok népe mindig számíthat Magyarországra, ha ki kell állni sok közös értékük védelmében, valamint Magyarország kész tovább mélyíteni kölcsönösen előnyös együttműködését az Egyesült Államokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik