szepessy zsolt (Array)
Belföld

Nem szavazhat a nép arról, hogy „Magyarország ne fogadjon be gazdasági menekülteket”

Megtagadták a kérdés mintaívének hitelesítését.

Tíz népszavazási kezdeményezést utasított el az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken. A testület egyhangúlag utasította el valamennyit. Azt is, amelyik arra irányult, hogy „Magyarország ne fogadjon be gazdasági menekülteket”.
Az NVB arra hivatkozva tagadta meg a kérdés mintaívének hitelesítését, hogy egyrészt nemzetközi egyezményben foglalt kötelezettségeket érint, másrészt nem egyértelmű, mert a gazdasági menekült fogalmát egyetlen jogszabály sem ismeri, így az a választópolgároknak meghatározhatatlan.

Az NVB megtagadta annak a kérdésnek a hitelesítését is, amely a köztársasági elnök közvetlen megválasztására irányult. A testület szerint a kezdeményezés tiltott tárgykörnek minősül, mert az alaptörvény módosítására irányul.

Valamennyi kezdeményezést Szepessy Zsolt nyújtotta be. A testület szerint az Összefogás Párt elnöke visszaél a népszavazás intézményével, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével, rendre olyan kérdéseket nyújt be, amelyekről tudnia kell, hogy nem hitelesíthetők. Patyi András elnök erre utalva jelezte, Szepessy Zsolt 2013 óta benyújtott 65 kezdeményezése közül egyiket sem tudta támogatni az NVB.    

A testület pénteken nem tárgyalt a vasárnapi nyitva tartásról, az üzletek nyitvatartási idejéről szóló héten benyújtott kérdésekről. Ha ezek az NVB elé kerülnek, akkor a testületnek 30 napon belül kell döntenie róluk. Kedden két kérdést nyújtottak be a Nemzeti Választási Irodán (NVI) keresztül az NVB-hez, mindkettő a boltok vasárnapi nyitva tartását érinti. Az egyiket magánszemélyként Lukács Zoltán, az MSZP politikusa nyújtotta be, a párt szerint elsőként azután, hogy a Kúria jogerősen döntött egy azonos témájú kérdés elutasításáról.

A szocialista politikus által benyújtott kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”. Egy másik magánszemély által szintén kedden benyújtott kérdés úgy szól: „Egyetért ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap és az üzletek zárva tartsanak?”. Szerdán pedig egy harmadik magánszemély azt a kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?”   

A kérdések NVB elé terjesztéséről az NVI elnöke, Pálffy Ilona dönt a benyújtást követő öt napon belül. Ez azt jelenti, hogy a keddi két kérdés ügyében vasárnapig várható döntés. Az NVI elnökének arról kell döntenie, hogy a Kúria jogerős végzésének jogerőre emelkedése után melyik kérdést nyújtották be először, ugyanis csak azt terjesztheti az NVB elé. Azonos tárgykörben csak egy népszavazási kezdeményezés vizsgálható, ezért a később azonos tárgykörben benyújtott kérdéseket el kell utasítani.

 

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.