Belföld

Menekültválság: ördögöt fest a falra a kormány

A nyugati országoknak eszük ágában sincs tömegesen visszatoloncolni menekülteket, ehhez képest van olyan is a Fideszben, aki százezres tömeggel riogat.

Aggódik a magyar kormány, hogy rengeteg menekültet toloncolnak vissza nyugatról, főleg Ausztriából, holott az osztrákok három hete jelezték: nincs ilyen szándék. A magyar külügy konkrét számot, 4136 főt emlegetett, míg az osztrák belügy azt közölte: nincs konkrét szám arra vonatkozóan, hogy hány embert küldenének – írja a 444.

A portál forrása szerint Johannes Wimmer külügyi főosztályvezető Perényi János magyar nagykövettel június 10-én közölte, hogy nincs alapjuk azoknak a híreszteléseknek, melyek szerint nagy számú menekültet küldenének vissza Magyarországra, a dublini szerződés alapján visszatoloncoltak száma nem haladja meg az eddigieket ezután sem. Márpedig idén május elejéig az összes EU-s országból csak 522 embert küldtek vissza, ez nagyon messze áll a külügy, a kormány és Orbán Viktor által emlegetett többezres tömegtől.

A 444 most ismét megkérdezte az osztrák kormányt ezzel kapcsolatban. A belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundboeck azt válaszolta, hogy komolytalan volna előre megjósolni, hány embert küldhetnek vissza, mivel minden személy esetén külön eljárást végeznek a hatóságok. Ehhez képest a kormány meglepően magabiztosan emleget 4136 főt. A legvalószínűbb, hogy ennyi embert tartanak számon az osztrákok úgy, hogy nálunk regisztrálták őket először az EU területén, csakhogy az osztrákok megígérték, hogy nem küldik őket vissza mind.

A kormány részéről össze-vissza beszélnek: Kósa Lajos június 4-én azt mondta a TV2-nek, hogy 160-200 ezer embert küldenek vissza nyáron Magyarországra, Orbán Viktor viszont Brüsszelben pénteken arról beszélt, hogy 15 ezer embert küldenének vissza mostanában. Az európai menekültügyben jártas szakértők szerint azonban ritkán élnek ezzel a lehetőséggel a tagállamok, mert túl bonyolult és drága egy ilyen visszaküldés megszervezése. Németország például 2015 januárjától május elejéig 42 embert küldött vissza, miközben majdnem 3000 embert azonosítottak, akiket Magyarországon regisztráltak először.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik