Belföld

Mai Nagyon Fontos Hír: egyelőre stabilizálódott a meggypiac

meggy(960x640).jpg (Array)
meggy(960x640).jpg (Array)

Elérték a meggytermelők a feldolgozóknál, hogy a meggyért kilogrammonként megkapják a százforintos felvásárlási árat, mondta Számfira Mihály, a Magyar Meggytermelők Szövetségének elnöke.

A Magyar Hírlap mai számában felidézik: a múlt héten a feldolgozók mindössze ötvenöt forintos áron kívánták felvásárolni a gyümölcsöt, ezt azonban a termelők elfogadhatatlannak tartották, tiltakozásul napokon át nem kaptak meggyet a felvásárlók.

A termelők a százforintos kilónkénti árral lényegében nullára jönnek ki. A szerződést már megkötötték, így idén már nem lehet elérni a kívánt 140-180 forint közötti felvásárlási árat.

Fellapoztuk a Hírlapot, hogy ne csak az MTI-ből írjuk meg a hírt, vagyis A Hírt, elsőre simán nem találtuk, de másodjára a Vidék Magyarországa rovatban azért rábukkantunk. Annyi derül még ki, hogy a magyar termés 83 százalékát a német piacra szállítják, befőtt formájában, tíz-tizenegy százalékát friss meggyként értékesítik, a többit mélyhűtött termékként.

Promóció is indult, hogy több hazai fogyasztó vásároljon „garantáltan egészséges, magyar meggyet.” Tudják, abból a 17 százaléknyiból, ami nem megy Németországba. Holnap a dinnyével folytatjuk Mai Nagyon Fontos Híreket, ha nem felejtjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik