Belföld

Lázár János posztszovjetnek nevezte Varju László elméjét

A DK-s képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy milyen büntetést kap, aki nem küldi vissza a nemzeti konzultációt.

Két hét után válaszolt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a DK-s Varju László kérdésére. A képviselő írásbeli kérdésében a kormány szemére vetette, hogy a valódi problémák megoldása helyett a menekültek ügyében indítottak „manipulatív kampányt”, a „nemzeti konzultáció” kérdőíveit azonban – Varju állítása szerint – rendkívül kevesen küldték vissza. A DK-s képviselő azt írta: úgy értesült, hogy a kormány kötelezővé tette az államigazgatásban dolgozóknak a kérdőív visszaküldését, hogy ezzel leplezze az érdektelenséget. Varju egyebek mellett arra is kíváncsi volt, hogy „Terveznek esetleg valamilyen különadót vagy büntető szankciót azokra az állampolgárokra nézve, akik nem küldik vissza a “nemzeti konzultáció” kérdőívét?”

Lázár válaszában azt írta: a Varju által „lenézett és mélyen megvetett nemzeti konzultációt” több mint egymillióan küldték vissza, a visszaküldés határideje július 15., ezt követően tudják pontosan megmondani, hogy „hány magyar választópolgár tisztelt meg minket a véleményével”. Kijelentette: közigazgatásért felelős miniszterként semmilyen utasítást nem adott ki azért, hogy a területen dolgozók küldjék vissza az űrlapokat. „A felvetést is abszurdnak találom, amely csak egy posztszovjet elméből pattanhatott ki” – osztotta ki a DK-s képviselőt Lázár. Szerinte a kormány „a választópolgárok minél szélesebb egészét vonná be a politikai diskurzusba”, amit csak az „olyan szűklátókörű pártok ellenezhetnek”, mint a Demokratikus Koalíció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik