Belföld

Küzdenek a vérpazarlás ellen

A magyarok 3 százaléka önkéntes véradó, ez fedezi a hazai szükségletet, de így is küzdeni kell azért, hogy ne menjen évente egy heti vérmennyiség kárba.

Évente mintegy tízezer egység vér megy kárba, mert nem használják fel időben – írja a Napi Gazdaság. Ez az évente felhasznált 400 ezer egységhez képest nem nagy mennyiség, de az Országos Vérellátó Szolgálat ezt is visszaszorítaná, ezért szorosabb együttműködésre törekszik a kórházakkal.

Idén nyáron a legtöbb könnyűzenei fesztiválon, nagyobb rendezvényeken, sőt strandokon is szerveznek véradást, hogy egyetlen műtét biztonságát se veszélyeztesse a vérhiány. Hazánkban hosszú évek óta stabilan a lakosság 3 százaléka önkéntes véradó, ez az arány képes biztosítani az ország teljes vérszükségletét. Nyáron ugyanakkor a szabadságok és a hőség miatt is az átlagosnál kevesebben adnak vért, ezért a Vöröskereszt maga megy a véradók után a rendezvényekre, strandokra kitelepüléssel. Tavaly a Vöröskereszt nem kevesebb, mint 13750 véradást szervezett, ezeken összesen 412 174-en vettek részt, közülük 56 078-an első alkalommal.

Egyre nagyobb az igény a komolyabb orvosi beavatkozásokra és a folyamatos vérpótlásra szoruló betegek száma is jelentős. A véradók száma ugyanakkor stagnál. A problémát úgy igyekeznek megoldani, hogy takarékosabban használják fel a vért. A SOTE klinikáján például újabban a májtranszplantációs műtétek mintegy 30-40 százaléka „vér nélküli”, a módszer a beteg szervezetét is kíméli és a felépülés is gyorsabb.

A kórházaknak mindent el kell követniük, hogy minimálisra szorítsák a leselejtezett vérmennyiséget – mondta Nagy Sándor, a vérellátó szakmai főigazgató-helyettese. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs olyan ország, ahol ne kellene kidobni lejárt szavatossági idejű vért.

Nagy arról is beszélt, hogy senkit nem értesített a vérellátó tévesen arról, hogy HIV-fertőzött. A Pesti Srácok portál írta azt, hogy azzal, hogy az érintetteket kizárták a véradásból, csaknem 500 véradót vesztettek. A szakember ezt butaságnak minősítette, azt mondta: ha a rutinkivizsgáláson bármilyen fertőzésgyanút észlelnek, a véradót újabb megerősítő vizsgálatokra hívják be, ezért nem fordulhat elő ilyesmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik