Belföld

Káoszt hozott a szakképző iskolák átszervezése

szakmunkás képzés (Array)
szakmunkás képzés (Array)

Július 1-én a Klik-től a nemzetgazdasági minisztériumhoz kerülnek a szakképző iskolák, de nem megy minden simán.

„Ha bármi történne, nincs kihez fordulnunk, hiszen nincs elérhető fenntartónk, nincs vezetőnk. Nyilván nem katasztrófa, hiszen amíg a KLIK volt, addig se haladtak gyorsan a beszerzések, karbantartások, de most elvi esély sincs rá” – így fogalmazott a 444-nek egy vidéki szakképző tanára az átalakításról.

A mezőgazdasági iskoláknál is cél volt, hogy kikerüljenek a Klik alól, így kilobbizták Fazekas miniszternél, hogy „mentsék meg” őket, ennek nyomán rövid idő alatt sokkal többen vallották magukat mezőgazdasági iskolának, mint korábban. A szakképző iskolák pedig az NGM-hez kerültek, de nem ment minden simán.

„[A KLIK-kel szerződött takarítócég emberei] tegnap leszerelték az ő tulajdonukat képező papírtartókat, szappanadagolókat, elvitték minden cuccukat (wc-papír, szappan, söprű, rongy), és persze azóta senki se takarít. Az iskolában dolgoznának (szabi később lenne a tanároknak is, nemhogy a többieknek), de nem teljesíti az iskola az előírt egészségügyi feltételeket. De ki meri számon kérni az új fenntartót, hogy nem lehet használni a mosdókat? Új takarítócég tehát még nincs, a szemét is csak gyűlik…” – mesélte egy érintett a lapnak.

Nem egyértelmű még ugyanis, hogy az átszervezés után ki az új gazda, ezért a dolgozók nem tudnak kihez fordulni a problémáikkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik