Belföld

Így próbálja elkerülni Budapesten a hőgutát

De bármi is történjen, a szökőkútban tilos fürdeni.

Szombattól hőségriasztás lép életbe Budapesten, ettől kezdve folyamatosan locsolják majd a közutakat, a fürdők tovább tartanak nyitva és hűtött vizet is osztanak a fővárosban – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt-nél a riasztás idejére, szombat reggel hat órától szerda éjfélig fokozott készenlét lesz érvényben. Nappal elsósorban a lakótelepek és a sűrűn lakott városrészek útjait locsolják majd, éjszaka pedig a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolás átmenetileg 6-8 fokkal hűti le a burkolatot és a port is leköti.

A Palatinus, a Gellért és a Dagály fürdő 21 óráig, a Széchenyi és a Lukács fürdő 22 óráig várja a strandolókat. A strandokon ingyenesen használható ásványvíz-automatákat is kihelyeznek, a Deák Ferenc téren pedig hűtött zacskós vizet oszt a fővárosi vízmű.

A Főkert a kezelésében lévő 106 ivókút működésére kiemelten figyel, de azt is közölték, hogy a társaság munkatársait szükség esetén arra is meg lehet kérni, hogy nyissák ki az öntözéshez használt, ivóvíz minőségű vizet adó csapokat. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szökőkutakban tilos fürdeni.

A legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos rendelte el, mivel több, mint három egymást követő napon a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik