Belföld
orbán rózsaszín ing (Array)

Erre biztosan nem számított: elkészült a Jó állam jelentés a kormányzati képességekről

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 03. 12:00

A jelentés célja, hogy mérni lehessen a kormányzati képességeket az egyes meghatározott hatásterületeken, hogy ezzel segíteni tudják a jobb, hatékonyabb kormányzást.

A méréshez mások mellett a Magyar Tudományos Akadémia, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék adatait használták fel. A másfél éves tudományos kutatómunkán alapuló kötetet pénteken Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) mutatta be Kis Norbert, az intézmény továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese és Kaiser Tamás, az Államtudományi Intézet tudományos igazgatója, a kiadvány szerkesztője.

A méréshez mások mellett a Magyar Tudományos Akadémia, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék adatait használták fel. Kis Norbert kiemelte, az Államreform Bizottság két körben tárgyalta már a jelentést, és azt állapította meg, hogy egy évente ismétlődő mérés megbízható visszacsatolást adhat a kormányzati képességekről.

Hozzátette: a kiadvány a legszélesebb nyilvánosság számára készült, tehát azt mind az akadémiai, mind a kormányzati, mind a civil szférának szánják. Kaiser Tamás arról beszélt, hogy az utóbbi időben aktuálissá és fontossá váltak az ilyen jellegű kutatások szerte a világban.

Ennek okaként azt a 2008 óta tartó, számos vitát kiváltó paradigmaváltást nevezte meg, amely szerint – mint mondta – vissza kellene helyezni az államot az azt megillető jogaiba, vagyis meg kell erősíteni az államot, amely az utóbbi időben a piac javára visszaszorult.

 A sok szöveget egy diszkrét képpel törjük meg
Kép: Orbán / Facebook 

Arról beszéltek, hogy az évről évre megjelenő jelentés diagnózist, értékelést kíván adni arról, milyen trendet mutatnak éppen az egyes kormányzati képességek. A kiadvány készítői egy olyan rendszert hoztak létre, amely azt méri és értékeli, hogy az egyes kormányzati képességek hogyan változnak, erősödnek vagy gyengülnek.

A jelentést az NKE-n belül alakult munkacsoport készítette, a kutatók a mindenkori kormány számára visszacsatolást, diagnózist kívánnak adni az egyes kormányzati képességeket jellemző trendekről.

A mérés hat kormányzati hatásterületre terjed ki: biztonság és bizalom a kormányzatban, közösségi jóllét, pénzügyi stabilitás és gazdasági versenyképesség, fenntarthatóság, demokrácia, hatékony közigazgatás.

Utóbbi területen a kiadványban egyebek mellett azt vizsgálták, hogy az elmúlt években hogyan alakult az állampolgárok ügyintézésre fordított ideje, egy kormánytisztviselőre átlagosan hány ügyirat jut, hogyan nőtt a kormányablakokban intézhető ügykörök száma, vagy hogy melyek az ügyfelek által leggyakrabban fizetendő szolgáltatási díjak és illetékek.

A jelentés már elérhető az intézmény oldalán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.