Belföld

Siófokon aláírást gyűjtenek a vendégmunkások ellen

Helyben nem találtak elég munkaerőt, az idegeneket viszont sokan nem tűrik meg. De van, aki attól tart, hogy ha elküldik őket, „ezer néger” jön a helyükre.

Aláírásokat gyűjtenek Siófokon a helyi gyümölcstermesztő cég alkalmi munkásai ellen – írja a Népszabadság. A meggyszürethez a vállalkozásnak négyszáz emberre volt szüksége, Borsod megyéből jött kölcsön munkaerő, mert helyben nem találtak ennyi embert.

„Nem volna jó, ha megszállnának bennünket az ózdiak vagy az alföldiek” – mondta egy helyi asszony. Egy másik azt mondta: nem írta alá a kérdőívet, „mert valaki majd még kitalálja, hogy a cigányokat elküldik, helyettük meg idehozzák a menekülteket közmunkába, márpedig ha idejön ezer néger, még a Balaton is kiürül” – közölte.

Egy férfi viszont azt mondta a riporternek: akinek nem tetszik, hogy ott vannak a kölcsönmunkások, az szedje le helyettük a meggyet. A vendégmunkások teljesen körbekerített, hatalmas gyümölcsösökben dolgoznak, így őket nem sikerült megszólaltatni. Egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozó viszont azt mondta: aki a lakóhelyétől ilyen messzire, ilyen körülmények közt elmegy dolgozni, az már a mindennapi falatért megy. Szerinte egyébként a közmunkaprogram kényelmessé tette az embereket, a szegény vidékeken is inkább elsöprögetnek otthon közmunkában.

A gyümölcstermesztő cég vezetője azt mondta: ő is a munkások szállásának közelében lakik, de neki még senki nem panaszkodott. Ígérte: ha valakivel gond lesz, azt nem foglalkoztatják tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik