Belföld

Nem uszítóak a kormány plakátjai

plakátrongálás1 (Array)
plakátrongálás1 (Array)

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) bűncselekmény hiánya miatt utasította el a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) feljelentését.

A MoMa közösség elleni uszítás gyanúja miatt tett feljelentést. úgy látta, hogy “a kormányzati plakátkampány nyíltan gyűlöletet szít, és a menekültekkel szembeni aktív fellépésre ösztönöz”. A rendőrség szerint a kormánynak esze ágában sem volt uszítani.  

“A rendőrség álláspontja az, hogy a feljelentésben említett kommunikáció, és a plakátok önmagukban nem ösztönöznek erőszakos magatartásra a bevándorlókkal szemben, ezek önmagukban nem alkalmasak arra, hogy közvetlenül erőszakos magatartást váltsanak ki. Valamint, a Kormány részéről a szándék is hiányzik a gyűlöletkeltés vonatkozásában. A rendőrség összegző véleménye ezért az, hogy az említett cselekmények nem valósítanak meg bűncselekményt.”

A MoMa szerint azonban már most érezhető a magyar társadalomban a bevándorlóellenes kormányzati propaganda hatása, a bevándorlók elleni indulat. Noha ezek még nem torkollottak erőszakba, a közhangulat erre tart. A feljelentés ezt szerette volna megelőzni – emlékeztet a Modern Magyarország Mozgalom, amely szerint a rendőrség megállapításai “a bizonyítás lefolytatása nélkül elhamarkodottnak tűnnek.”

Tekintettel arra, hogy a feljelentés elutasítása – amely újabb bizonyítéka a jogállam felszámolásának – ellen panasszal csak a bűncselekmény sértettje élhet, ezért a MoMa számára a menekültekkel szembeni gyűlöletkampány elleni fellépés jogi lehetősége megszűnt. A politikai fellépés lehetősége azonban nem. A MoMa a jövőben is mindent elkövet azért, hogy Magyarországon a szélsőséges és agresszív ideológiák ne tudjanak megerősödni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik