Belföld

Nem fognak bezárni menekülttáborokat

A zsúfoltság miatt könnyen törnek ki konfliktusok, amitől aztán a táborokon kívül is nő a menekültekkel szembeni feszültség.

Nem fognak bezárni menekülttáborokat, sőt, bővítik őket a migránsok egyre nagyobb tömege miatt – értesült az Origo. Nem sokkal korábban Orbán Viktor még arról beszélt Brüsszelben, hogy a befogadóállomásokat „be kell zárni” és emellett állt ki Debrecen polgármestere is, miután a helyi, többszörösen zsúfolt menekülttáborban vallási nézeteltérés miatt tömegverekedés tört ki hétfőn.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint elvileg összesen kétezer menekültet tudnának ellátni, most viszont 4000-4500 lakójuk van. Debrecenben 823-an lehetnének, ehhez képest jelenleg 1700 embert tartanak itt. Szociális munkások foglalkoznak velük, hogy segítsék a békés együttélésüket. A hivatal közölte: jelenleg is folyamatban van „kapacitásbővítő intézkedés”.

Kedden Brüsszel nyolcmillió eurós támogatást ítélt meg Magyarország számára, hogy új ideiglenes regisztrációs központokat állítson fel. Kiskunhalason a volt laktanya területén sátrakban és konténerekben 1100 migránst tudnak majd ideiglenesen elhelyezni.

A zsúfoltság, valamint a menekültek eltérő szokásai könnyen vezethetnek a debrecenihez hasonló incidensekhez. Röszkén is volt kisebb konfliktus, miután az elfogott migránsokat egy napig várakoztatták, de a rendőrségnek végül nem kellett közbeavatkoznia. Az ilyen esetek miatt azonban a táborokon kívül is nő a menekültekkel szembeni feszültség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik