Belföld
jobbik it (Array)

Jobbikos fiatalok önkénteskedtek a Pető Intézetben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 02. 12:18

A jogi szakértő szerint aggályos, hogy a gyerekek képmását politikai népszerűség-növeléshez használták.

Büszkén számoltak be a Jobbik Ifjúsági Tagozat önkéntesei arról, hogy a budapesti Pető Intézet Konduktív Iskolájában népdalokkal és népmesékkel szórakoztatták a mozgássérült gyerekeket. Ezzel magában nem lenne baj, de a politikai szervezetek megjelenését nevelési-oktatási intézményekben tiltja a törvény, arról pedig az intézmény az Abcúg.hu-tól értesült, hogy a Jobbik képviseletében jártak náluk a fiatalok.

A Jobbik IT önkénteskedése kimeríti a politikai tevékenység fogalmát, ha azt egyértelműen népszerűség-növelés céljára használják. A Pető Intézet kommunikációs igazgatója azonban azt mondta: nincs tudomásuk arról, hogy a párt önkéntesei érkeztek volna valamelyik tagintézménybe, erre nem is adhattak volna engedélyt. Ugyanakkor az intézetben rengeteg önkéntes fordul meg, ezt általában az adott tagintézményért felelős vezetők koordinálják.

Csuka Zsófia, az önkéntesek látogatását megszervező Jobbik IT-tag közölte: ő maga is a Pető Intézet iskolájában dolgozik, abban a csoportban, ahol lezajlott a nagyjából másfél órás előadás. A műsor mögött nem volt semmilyen politikai szándék és nem esett szó a politikáról semmilyen formában – mondta.

A Jobbik IT által közzétett képeken a gyerekek is szerepelnek. Mráz Attila, a TASZ Politikai Szabadságjogok programjának munkatársa azt mondta: ha nem kérték a szülők beleegyezését ehhez, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a szülők és gyermekek lelkiismereti szabadságát semmibe véve használták fel politikai célra a gyermekek képmását. Senkit nem lehet a világnézetével ellentétes politikai üzenet közvetítésére eszközként használni – mondta. Az alapvető jogok még akkor is sérülhetnek, ha a szülők hozzájárulnak a gyerekek szerepeltetéséhez, hiszen a nevelési intézménnyel szemben mindig kiszolgáltatott helyzetben van a szülő és a gyermek, tarthatnak attól, hogy a hozzájárulás megtagadása következményekkel jár.

A furulyázás, a mesemondás és bármilyen önkéntesség attól válik politikai tevékenységgé, hogy az arról készült képeket vagy más dokumentációt egy párt, vagy ahhoz köthető szervezet politikai célokra használja. A Jobbik Ifjúsági Tagozat azóta a képeket eltávolította, Csuka Zsófia azt írta, azért, hogy az intézetnek ne származzon ebből semmilyen problémája.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.