Belföld

“A kormány visszaél az erőfölényével” – A versenyhivatalhoz fordul a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a csatornakiosztás miatt, az átláthatóság jegyében közadatokat igényelnek az MTVA-tól.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a DK, mert úgy gondolják, “sérült a tisztességes piaci verseny elve” azzal, hogy arra kötelezték a műsorszolgáltatókat, hogy az első helyekre osszák ki a közszolgálati csatornákat. “Ez a magatartás szembe megy a piaci normákkal is, a kormány visszaél az erőfölényével” – indokolja lépését a párt csütörtöki közleményében.

A DK ugyancsak az MTVA kapcsán közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy nyilvános legyen, a Magyar Televízió milyen közbeszerzési pályázatokat ír ki, azokon kik és milyen feltételekkel indulnak. A párt azt is tudni szeretné, hogy milyen külsős cégek gyártanak műsort és mekkora jutalékért a Magyar Televíziónak.

A közlemény megjegyzi: azokat, akik közérdekű adatigényléssel fordulnak az MTVA-hoz vagy egyéb, közpénzből fenntartott intézményhez, előre kiszámíthatatlan összegek megfizetésére kötelezik. “Érthetetlen, hogy ezen intézmények miért nem teszik ki a honlapjukra ezeket az információkat közérdekű adatként. Vagy ami még rosszabb, nagyon is érthető” – zárja sorait Vágó István, a párt igazgatósági tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik