Belföld

Orbán: Nincs olyan vélemény, ami felülírná a terveket

orbán Vucic (Array)
orbán Vucic (Array)

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartanak a Szerbia és Magyarország közötti határzárról. Most végre kiderül, lesz-e egyáltalán kerítés, és ha igen, megsértődtek-e a szerbek.

A legfontosabbak: 

  • Orbán Viktor szerint nem bevándorlás van, hanem népvándorlás, amitől meg kell védeni Magyarországot.
  • Ennek ellenére sem mondta ki, hogy lesz-e kerítés a szerb-magyar határon.
  • Négy megállapodást írtak alá
  • Lesz Belgrád-Budapest vasútvonal. Szerbia felől Magyarországon keresztül jön majd a gáz Nyugat-Európa felé.

Élőben adja az M1 és a kormány.hu, amint a magyar és a szerb miniszterelnökök közös sajtótájékoztatót tartanak a déli végek határzáráról. Mi pedig ugyanezt szintén élőben közvetítjük.

A köztévé a negyed egykor kezdődő sajtótájékoztatót már déltől vezeti felfele. Egy görög helyszíni riporttal kezdtünk, ahol megtudhattuk, mennyire szenvednek a görögök a technikai (vagy inkább valódi) csődtől. Nagyon. De nem annyira, mint amennyire a debreceniek szenvednek a migránsoktól. 

Az M1-nek debreceni lakosok azt mondták, már félnek kimenni az utcára, annyi a migráns. Kósa Lajos pedig úgy érzi, a konkrét letartóztatás az egyetlen megoldás arra a problémára, hogy nem magyarok mászkálnak Debrecen fényesre lakkozott utcáin. 

Ezt egy rövid gazdasági blokk követi, ahol azt tudhatjuk meg, hogy a rendőrök fizetése nőtt, jön a CSOK, és elindult a mosógépcsere-program. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

12:24

A sajtótájékoztató – a várakozásoknak megfelelően – csúszik. Hatalmas szerencse, hogy kéznél volt egy négyperces bejátszó arról, hogy az MSZP nem támogatja azt, hogy olimpia legyen Budapesten.

12:34

Tűkön ülünk. Addig sport. 

12:40

 

Akik a magyar-szerb közös kormányülésen részt vettek: Orbán Viktor miniszterelnök (az asztalfőn jobbra), mellette Aleksandar Vucic szerb kormányfő (balra). Az asztal jobb oldalán Nagy János politikai főtanácsadó, a kormányfő titkára, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Via MTI.

12:45

Az Index azt állítja, leghamarabb egykor kezdődik a sajtótájékoztató, mert elhúzódtak a tárgyalások. Addig tekintsék meg ezt a mindenképpen témába illő, rendkívül fontos filmet.

13:10

Végre kezdődik a sajtótájékoztató. Orbán Viktor köszöntött mindenkit. A magyar miniszterelnök komikusan fest a kétméteres szerb miniszterelnök mellett.

 

Négy megállapodást ír alá a magyar és a szerb kormány. 

  1. A magyar-szerb oktatási megállapodást, amit Balog Zoltán ír alá magyar részről. 
  2. Szerbia uniós integrációjának támogatásáról, amit Szijjártó Péter jegyez magyar részről.
  3. Egyetértési nyilatkozat a magyar és szerb külügy között, de nem mondták el, miről. Szintén Szijjártó Péter jegyzi.
  4. Szándéknyilatkozat a magyar és szerb köztársaságok infrastrukturális fejlesztéseinek összehangolásáról, bármit is jelentsen ez. Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics jegyzik.

13:18

Orbán Viktor beszél. Felidézi, hogyan vakarta a fejét, amikor korábban találkoztak Vucsicsal, aki elmondta neki, hogyan szeretné Szerbia gazdaságát stabilizálni. Orbán régóta nézi a politikát, de ilyen bátor dolgot ő rég nem látott. Mielőtt bármit mondana a szerb-magyar kapcsolatokról, neki az a szakmai megjegyzése, hogy sikerült Szerbiát gazdaságilag stabilizálni. Ehhez ő gratulál. 

Ez Orbán szerint csak első látásra a szerbek ügye, de másodikra a mi ügyünk is. Nekünk elementális érdekünk fűződik ahhoz, hogy Szerbia egy stabil ország legyen. Az instabil Szerbiát ugyanis ismerjük. A magyar érdekek nevében boldogok vagyunk, koppintott az asztalra Orbán. Nyilván ez lesz a felvezető a kerítéshez. 

13:25

Rendkívül fontos kormányülés volt, amit Orbán a maga részéről sikeresnek tart. A szerbia felől érkező közlekedési útvonalakon a legkönnyebb Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutni. Ebben állapodtak meg. 

Egy stratégiai gázvezetékben egyeztek tehát meg, ami Törökországból Magyarországon át Nyugat-Európába viszi a gázt. Ez 2019-re jönne létre. Orbán szerint meg kell találnunk az orosz energiaforrások Európába juttatásának legjobb útvonalait. 

13:30

Orbán szerint a migráció nem bevándorlás, hanem népvándorlás, erről beszámolt Vucsicsnak is. Magyarország harapófogóba került, mert nem csak délről érkeznek ide a népvándorlás újabb hullámai, hanem a tőlünk nyugatra távozottakaz is ide küldik vissza. Kénytelenek Magyarország déli határait megvédeni. 

 

Orbán szerint ez a lépés nem a szerbek ellen irányul, mert újabb átkelési pontokat szeretnének létrehozni, amiket a törvénytisztelő emberek használhatnak. 

Az még mindig nem hangzott el, hogy lesz-e kerítés. 

Az viszont igen, hogy hamarosan megnyitják az Eximbank szerb irodáját. Kerekedőházat nyitnak Szabadkán és Belgrádban is. Sőt, a Belgrád-Budapest vasútvonal megépítése is jónak tűnik, olyan vasútállomást építenek, ami nagyon jó. Részleteket mondott erről Orbán, de ő maga is bevallotta, hogy nem érti őket. 

50 szerb diák kap magyar ösztöndíjat, és adunk pénzt a szabadkai zsinagóga felújítására is. 

Orbán befejezte a beszédet. Szeretnénk kifejezetten felhívni a figyelmet arra, hogy azt ugyan mondta, hogy szükség van a déli határok megvédésére, de egy szóval sem mondta azt, hogy biztosan lesz kerítés. 

13:33

Most Vucsics beszél. Azt állapították meg, hogy az újkori történelemben a két ország még soha nem volt ilyen jóban. Vucsics megköszönte Orbánnak a megállapodásokat, Voltak olyan országok, akik a gázvezetékkel kikerülték volna Szerbiát, de Orbán nem ezt támogatta. Örülnek a vasútvonalnak is, mert ez is nagyon fontos. Szabadka és Szeged között is kell majd vasútvonal Vucsics szerint. 

 

Vucsics szerint Szerbia is óriási problémákkal szembesül a bevándorlás miatt. Ezt nyíltan megmondta Orbánnak is. Nagyon nem boldogok, amiért Magyarország felhúzza a kerítést, ezt szintén megmondta Orbánnak. Vucsics szerint meg is fogják találni erre a megoldást. A macedón-szerb határon terveznek valamit, Magyarországtól már kaptak is hozzá termokamerákat. 

13:38

Ezzel Vucsics be is fejezte a beszédét. Kérdések jönnek. Az M1 kérdez először. Orbántól a legeslegfontosabbat kérdezik:

Segíthetik-e a most aláírt lépések a vajdasági magyarokat?

Természetesen a válasz az lesz, hogy igen. (:DDDDDD)

A szerb tévé végre rákérdez, hogy mikor kezdődik a kerítés építése  és várnak-e szankciókat Brüsszeltől. 

Orbán szerint ők az ideiglenes határzár kérdését azért nem nevezik kerítésnek, mert nem szeretnék, ha ez örökre így maradna. Ők ezt a kerítésügyet határőrizeti kérdésnek tartják. A véleményeket meghallgatják, de olyan vélemény nincs, ami felülírná a tényt, hogy Magyarországnak meg kell védenia a határait. Aki törvényes szándékkal jön ide, az keresse fel a határátkelőket. “Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket”, idézte saját magát Orbán. 

Arra, hogy mikor kezdik építeni, még mindig nem válaszolt. Csak azt mondta, hogy addig jönnek Afrikából a migránsok, amíg Afrika nem jó hely.

A harmadik kérdést a Napi Gazdaság újságírója teheti fel. (:DDDDDD) Az, hogy mit kérdezett, talán mindegy is. 

Még egyszer leírjuk, hogy beszéltek ugyan a kerítés tervéről, és arról, hogy ez hogy esett a szerbeknek, de egy szóval nem mondta még senki, hogy ez a kerítés biztosan meg fog épülni, és ha igen, mikor. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

13:51

Utolsó kérdést a Tanjug hírgynökség teheti fel. Azt kérdezik, mikorra lesz kész a vasútvonal. Vucsics szerint július 17-én ülnek össze a szakértők a kínai féllel együtt. 

A sajtótájékoztatónak vége, Orbán és Vucsics kezet fognak és sugdolóznak. Ezt egyébként nem könnyű nekik csinálni, mivel egyikük kétszer akkora, mint a másik. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik