Belföld

Megvan a rés a magyar határzáron

Nincs kerítés, ami át nem mászható, lead, menekült, határzár (Array)
Nincs kerítés, ami át nem mászható, lead, menekült, határzár (Array)

A román-magyar-szerb hármashatáron van egy oszlop. Azt megkerülve szabad az út Magyarországra, az útvonal nem ismeretlen a menekültek előtt.

Egy hófehér oszlop jelzi a „triplexet”, azaz a hármashatárt a romániai Óbéba, a szerbiai Rábé és a magyarországi Kübekháza körzetében. Itt fog véget érni a szerb-magyar határra tervezett kerítés, amely a déli szomszédunkon keresztül érkező illegális bevándorlók tömegeit hivatott majd visszatartani. Hiába lesz hosszú és magas, a kerítést itt nem lesz nehéz megkerülni – számol be helyszíni riportban a hvg.hu.

Semmiféle jelentősebb vízfolyás vagy más természeti képződmény nem akadályozza az átkelést, a búza-, napraforgó-, kukorica- és repcemezők a szinte tenger simaságú pusztán terülnek el. Akadálytalanul lehet Szerbiából Romániába, majd onnan Magyarorszég és az áhított európai uniós kánaán felé gyalogolni. Az ittenieket azonban nem különösebben izgatja, hogy esetleg erre vezet majd a kerítést megkerülő menekültek útja.

Europress Fotóügynökség

A szerb oldalon a helyiek azt mondják, korábban sokan szöktek át itt a határon. Korábban éjszakánként lehetett hallani, hogy autókon, motorokon vitték a zöldhatár felé az embereket, kit a főúton, kit a földutakon. Egy tavay őszi önkormányzati ülésen pedig szóba került, hogy akkor napi 200-250-re becsülték az itt áthaladók számát, de mostanában alig jönnek erre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik