Belföld

Ex-MSZMP-s jobbikos is felügyeli majd a jegybankot

nyikos lászló (Array)
nyikos lászló (Array)

Az MNB-nek a tavalyi parlamenti választás óta nem volt felügyelőbizottsága. Most is csak egyetlen ellenzéki lesz benne.

Korábban írtuk: az Országgyűlés gazdasági bizottsága megszavazta a jelölteket a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába. A tavalyi országgyűlési választás óta nem volt felügyelőbizottsága a jegybanknak – a testület a mostani törvény szerint négy fővel működhet, míg korábban minden pártnak lehetett küldötte. Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke azt állította, azért nem volt eddig felügyelőbizottság, mert az ellenzék nem tudott konszenzusos közös jelöltben megállapodni.

A bizottság szerdán megszavazta a tagokat, köztük egyetlen ellenzéki van: Nyikos László, akit a Jobbik jelölt. Nyikos az előző ciklusban jobbikos országgyűlési képviselő, az 1990-es években az Állami Számvevőszék alelnöke volt, de tagja volt az MSZMP-nek is. A bizottság nem támogatta az LMP jelöltjét, Róna Pétert és az MSZP jelöltjét, Veres Jánost sem.

Helyettük bekerült a KDNP jelöltje, Szényei Gábor András, aki 2007-től már volt FB-tag a jegybankban és Madarász László, a Fidesz jelöltje, aki szintén volt már a testület tagja, de több banknál – Postabank, BNP Paribas – is dolgozott, valamint a Malév és az Invitel igazgatósági tagja volt. Az elnök Papcsák Ferenc lett, akit ugyancsak a Fidesz jelölt – ő a párt színeiben volt az előző ciklusban zuglói polgármester, elszámoltatási kormánybiztos, az első Orbán-kormány idején pedig az ÁPV-nél dolgozott – írja a 444.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik