Belföld

A TEK újra lezárta Orbán házának környékét

hajdu jános-tek (Array)
hajdu jános-tek (Array)

A Terrorelhárítási Központ vezetője újra a 2013. október 3-án kiadott döntését vizsgálta felül.

Akkor Izrael Állam magyarországi nagykövetének látogatására hivatkozva zárták le a miniszterelnök házának környékét „a szükséges ideig, de legfeljebb 2013. december 31-én 24.00 óráig”. Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója most az azóta többször meghosszabbított személy- és létesítménybiztonsági intézkedést felülvizsgálta és azt „2015. július 1-én 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2015. szeptember 30-án 24.00 óráig” meghosszabbította.

Az indoklás szerint a területen védett személyek tartózkodásával és közlekedésével kell számolni. Az elrendelt intézkedés alatt, ha szükséges, az érintett útvonalat lezárhatják, a forgalmat pedig korlátozhatják. A TEK szintén megakadályozhatja, hogy az érintett területre valaki belépjen vagy távozzon.

Korábban Juhász Péter az Együtt aktivistáival Orbán háza előtt akart tüntetni. A politikus akkor Facebook-oldalán azt írta, „az nem demokrácia, ahol nem lehet a miniszterelnök háza előtt tüntetni”. Szerinte a „TEK hazugságaival szemben” Orbán háza előtt is lehet demonstrálni. Ezzel Juhász arra utalt, hogy a rendőrség már többször megtiltott tüntetést a kormányfő otthona előtt, a XII. kerületi Cinege utcában.

A rendőrség először tudomásul vette az Együtt politikusának bejelentését a tüntetésről, majd később azt közölte, mégsem demonstrálhat a Cinege utcában. Juhászt meg is büntették nyolcvanezer forintra, mert nem időben jelentette be a tüntetést, amikor pedig időben jelentett be egy másikat, azt nem engedélyezték.

Juhász bírósághoz fordult, amely neki adott igazat. „A bíróság végzést hozott, hogy lehet tüntetni akár Orbán háza előtt is. Álláspontjuk szerint jogtalan volt a bejelentett tüntetés betiltása. Bármely közterületre bejelenthető demonstráció, így akár Orbán háza elé is.” A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy a rendőrség a gyülekezési jogot jogszabálysértő módon korlátozta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik