Belföld

Nincs pénze a Kliknek, nem kapnak fizetést a tanárok

tanár (Array)
tanár (Array)

Van, aki még most is a májusi bérét várja, azt se tudták megmondani neki, mikor fizetik ki.

Még a májusi fizetését sem kapta meg a Kliktől, pedig szerdától már a júniusi lenne esedékes – ezt mondta egy tanárnő az RTL Klubnak. Cservákné Radó Ibolya határozott idejű szerződéssel tanít közgazdasági ismereteket az egyik, érdi tankerülethez tartozó iskolában.

A nő elmondta: a tanév eleje óta minden hónapban csak több hetes késéssel kapja meg a fizetését, a májusit mostanáig egyáltalán nem is utalták. Amikor érdeklődött, azt válaszolták neki, hogy nincs pénze az állami intézményfenntartónak, annyira, hogy azt sem tudják megmondani, mikor pótolják az elmaradt bért. Más tanárok is küzdenek ezzel – mondta a tanárnő. A Kliknél hiába érdeklődött: nem vették fel a telefont. Emailt és levelet is írt, de nem jött rájuk válasz egy hét után sem.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: országszerte egyre többen futnak a pénzük után. Az óraadók és a nem kinevezett pedagógusok óriási csúszással kapják meg a bérüket, mert nincs pénze a Kliknek – az intézményfenntartó költségvetését súlyosan alultervezték.

Az RTL Klub megkeresésére a köznevelési államtitkárság és a Klik is ugyanazt válaszolta: „prioritásként kezelik és a határidők figyelembe vételével folyamatosan rendezik a személyi kifizetéseket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik