Belföld

Népszavazás lehet a vasárnapi zárva tartásról

Az MSZP-nek sikerült elsőként benyújtania a népszavazási kezdeményezést, miután az előzőkről jogerősen döntött a Kúria.

Jogerősen elutasította a Kúria a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezéseket, így az MSZP ismét nyújthatott be kezdeményezést a témában – közölte a párt. Korábban Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke és a Munkáspárt is adott be a témában népszavazási kezdeményezést, ami a szocialisták szerint a Fidesz érdekét szolgáló időhúzás volt, mivel a kérdések megfogalmazásának alkotmányellenessége szembetűnő volt, ugyanakkor más addig nem nyújthat be azonos témában népszavazási kezdeményezést, amíg a korábbit el nem bírálták.

Most a szocialisták voltak a leggyorsabbak, az ő népszavazási kérdésük pedig úgy hangzik, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”. A párt szerint így néhány hónapon belül a választópolgárok népszavazáson semmisíthetik meg a vasárnapi zárva tartásról szóló rendelkezést.

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.