Belföld

“Magyarország már nincs egyedül”

szijjártó (Array)
szijjártó (Array)

Európa mellette áll és együttműködik vele, hogy megoldhassák az illegális bevándorlás jelentette nehéz helyzetet - mondta az uniós biztos.

Az Európai Bizottság támogatja Magyarországot, az ország már nincs egyedül, Európa mellette áll és együttműködik vele, hogy a szolidaritás szellemében megoldhassák az illegális bevándorlás jelentette nehéz helyzetet – mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos kedden Budapesten az MTI beszámolója szerint.

Az uniós biztos kedden azért látogatott a magyar fővárosba, hogy megbeszéléseket folytasson az európai migrációs stratégiáról és a Magyarországot érintő bevándorlási helyzetről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz kiemelte: míg eddig jobbára Olaszországról és Görögországról beszéltek az illegális bevándorlással kapcsolatban, most már Magyarországra is nagyobb figyelem jut. Az EU szakértőket küld, akik segítenek a bevándorlók azonosításában, regisztrálásában és a menedékkérelmek elbírálásában. Közölte azt is, hogy Magyarország csaknem 8 millió euró (2,5 milliárd forint) támogatást kap.

Kijelentette: a tagállamok jogkörébe tartozik, hogy miként akarják megvédeni a határaikat, amelyek egyúttal az EU határai is.

Már az Európai Unió is elismerte, hogy az illegális bevándorlás miatt egész Európára nehezedő nyomás jelentős része Magyarországot érinti – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélésen.

A tárcavezető kijelentette: ezt a helyzetet nem lehet gyorsan megoldani, az illegális bevándorlás kérdése valószínűleg évekre meghatározza az EU politikáját, ezért hosszú távú megoldásra van szükség. Most már jól látszik, hogy az unió álláspontja szerint közös európai megoldást kell adni a problémára – mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarországra példátlan nyomás nehezedik, de teljesíti valamennyi uniós kötelezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik