parlament (Array)
Belföld

Ma szavaznak a családi csődvédelemről, és hogy még szigorúbbak legyünk-e a menekültekkel

19 ügyben dönt a parlament. Például arról is, hogy elvegyék-e Gyurcsány Ferencék állami támogatását.

Az Országgyűlés mai ülésnapján összesen tizenkilenc javaslatról dönthet, elfogadhatják például a kereszténydemokraták családi csődvédelemről szóló javaslatát, továbbá módosíthatják a menedékjogi törvényt. A Ház ülése 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd zárószavazások következnek. 

Elfogadhatják a KDNP indítványát a családi csődvédelemről (erről részletesen itt írtunk), a kisebbik kormánypárt szándéka alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozásuk legalább kétmillió, de legfeljebb 60 millió forint.

A Fidesz kezdeményezésére módosíthatják a menedékjogi törvényt is, a változtatások lehetővé tennék a kormánynak a migráció szempontjából biztonságos tranzitországok kijelölését, az onnan Magyarországra érkezők pedig nem igényelhetnének politikai menedékjogot.

Jóváhagyhatnak továbbá Budapesttel kapcsolatos előterjesztéseket, így a vizes vb megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló törvénymódosítást, valamint azt a javaslatot, amely fővárosi fejlesztés beruházások – például a 3-as metró rekonstrukciója – gyorsítását határozza meg célként.

Emellett megszavazhatja az Országgyűlés a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítását, a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló jogszabály változtatását, továbbá a vagyon-, a szövetkezeti, a bírósági végrehajtási, a felsőoktatási, a világörökségi, a közfoglalkoztatási és a csődeljárási törvény módosítását. Több vízügyi szabály is változhat.

Két határozati javaslatra is igent mondhatnak a képviselők. Az egyik a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról szól, a másik pedig a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséért felkérné a kormányt annak megvizsgálására, hogy ideiglenesen felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció állami támogatása. (Ezt azután tervezték megtenni, hogy az Altus Zrt. uniós pályázatot nyert.)

A képviselők a szavazásokat követően – további tizenegy javaslat bizottsági jelentésének tárgyalása mellett – az infótörvény módosításáról is vitát tartanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.