Belföld
parlament (Array)

Ma szavaznak a családi csődvédelemről, és hogy még szigorúbbak legyünk-e a menekültekkel

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 06. 30. 06:37

19 ügyben dönt a parlament. Például arról is, hogy elvegyék-e Gyurcsány Ferencék állami támogatását.

Korábban a témában:

Az Országgyűlés mai ülésnapján összesen tizenkilenc javaslatról dönthet, elfogadhatják például a kereszténydemokraták családi csődvédelemről szóló javaslatát, továbbá módosíthatják a menedékjogi törvényt. A Ház ülése 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd zárószavazások következnek. 

Elfogadhatják a KDNP indítványát a családi csődvédelemről (erről részletesen itt írtunk), a kisebbik kormánypárt szándéka alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozásuk legalább kétmillió, de legfeljebb 60 millió forint.

A Fidesz kezdeményezésére módosíthatják a menedékjogi törvényt is, a változtatások lehetővé tennék a kormánynak a migráció szempontjából biztonságos tranzitországok kijelölését, az onnan Magyarországra érkezők pedig nem igényelhetnének politikai menedékjogot.

Jóváhagyhatnak továbbá Budapesttel kapcsolatos előterjesztéseket, így a vizes vb megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló törvénymódosítást, valamint azt a javaslatot, amely fővárosi fejlesztés beruházások – például a 3-as metró rekonstrukciója – gyorsítását határozza meg célként.

Emellett megszavazhatja az Országgyűlés a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítását, a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló jogszabály változtatását, továbbá a vagyon-, a szövetkezeti, a bírósági végrehajtási, a felsőoktatási, a világörökségi, a közfoglalkoztatási és a csődeljárási törvény módosítását. Több vízügyi szabály is változhat.

Két határozati javaslatra is igent mondhatnak a képviselők. Az egyik a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról szól, a másik pedig a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséért felkérné a kormányt annak megvizsgálására, hogy ideiglenesen felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció állami támogatása. (Ezt azután tervezték megtenni, hogy az Altus Zrt. uniós pályázatot nyert.)

A képviselők a szavazásokat követően – további tizenegy javaslat bizottsági jelentésének tárgyalása mellett – az infótörvény módosításáról is vitát tartanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.