Belföld

Ma éjjel tényleg összeomolhat az internet?

Folyamatosan riogatnak azzal a bizonyos plusz egy másodperccel: de vajon mit okoz tényleg a kiigazítás?

Tegnapi cikkünkben már megemlítettük, hogy ma éjfélkor egy másodpercet hozzátoldanak a naphoz. A világidő átállítására a Föld forgási sebességének alakulása miatt van szükség, amely naponta a másodperc kétezred részével csökken az árapály okozta súrlódás miatt. Viszont arra a pánikkeltésre még nem reagáltunk, ami az interneten mindenfelé egyre nagyobb teret kap, miszerint a 23:59:59 után beszúrt 23:59:60 miatt összeomlik az internet, amiből az következik, hogy bedől a teljes világgazdaság, és győznek a gyíkemberek, meg az illuminati. Szóval nézzük, technikailag tényleg okozhat-e gondot a mai szökőmásodperc!

A probléma elvi szinten valós, és leginkább az internetes szolgáltatásokat érintheti. A Facebooktól a netbankokon át a távvezérelt biztonsági rendszerekig minden valamilyen szerveren fut, amelynek, mint minden számítógépnek, van egy belső órája. A szolgáltatások frissítését ez szabályozza, és ha ez a belső óra valamilyen más szolgáltatás saját időmérőjével összeakad, a szerveren lévő rendszer mindezt hibának foghatja fel, és hibára futhat, vagy akár teljesen leállhat.

DE.

Mindez tényleg csak elvi probléma, aminek bekövetkeztére egyre kevesebb a valószínűség. Egyrészt a szerverek belső óráit már gyakran szinkronizálják más időmérőkkel, és egyéb biztonsági megoldások is segítenek abban, hogy egy ilyen anomália ne taszítsa őrületbe a netes kiszolgálót. Másrészt pedig az üzemeltetők folyamatosan tanulnak az előző esetek során észlelt hibákból: legutóbb 2012-ben volt egy hasonló extra másodperc, és a legfontosabb szolgáltatások már akkor sem jeleztek hibát. Volt persze egy-két nagyobb áldozat, így a LinkedIn, a Foursquare, vagy a Reddit, melyeknek működése kis ideig szünetelt. De sem a netbankok, sem más életfontosságú internetes szolgáltatás nem érezte meg az “időstopot”, ezért most is minden valószínűeég szerint lesz Facebook, Gmail, és Hír24 is. Persze esély mindenre van, csak épp kicsi, szóval ne kezdje el senki letölteni az egész internetet, meglesz az holnap is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik