Belföld

Sok menekült nem tudja legálisan elhagyni hazáját

menekültek debrecenben (Array)
menekültek debrecenben (Array)

Az embercsempészek is brutálisan bánnak velük, de rákényszerülnek a „segítségükre”.

Akinek van annyi pénze, hogy megfizessen egy embercsempészt, az első osztályon repülhetne akár Hawaii-ra is – mondta hétfőn Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Kossuth rádióban. A Helsinki Bizottság ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a menekülteknek irataik nélkül esélyük sincs legálisan elhagyni országukat, az embercsempészek pedig kihasználják kétségbeesésüket. Sokszor brutálisan bánnak velük: családokat szakítanak szét, éheztetik őket.

Az RTL Klub riportja szerint Budapesten is van úgynevezett „pihentető”, ahol az embercsempészek új ruhába öltöztetik a menekülteket, mielőtt továbbszállítanák őket. A rendőrök felvételt is készítettek egy ilyenről – azóta kilenc embercsempészt elfogtak. A rendőrség szóvivője elmondta: embertelen körülmények között utaztatják az embereket, volt, hogy egy tízfős kisbuszba 27 főt zsúfoltak össze húsz órán keresztül.

A Magyar Helsinki Bizottság menekültprogramjának vezetője, Gyulai Gábor elmondta: nagyon kemény választás árán jut oda valaki, hogy inkább az embercsempészek brutalitásának teszi ki magát az otthoni borzalmakkal szemben. Megölhetik, megkínozhatják, rabszolgává tehetik, vagy csak ellehetetlenítik az otthon maradókat, ezért vállalják inkább a kockázatot. Az embercsempészek elleni fellépés önmagában kevés – mondta Gyulai. Szerinte arra is szükség lenne, hogy a menekültek legális úton érkezhessenek biztonságos országba.

Sok menekültnek érvényes iratai sincsenek, így ha akarnák, se tudnák legálisan elhagyni hazájukat, például a polgárháborús Szíriát. A Fidesz menekültpolitikáját Tóbiás József, az MSZP elnöke úgy minősítette a Parlamentben, hogy a kormánypárt a szélsőjobboldallal verseng abban, hogy ki tud primitívebb és butább választ adni egy hosszú távú, egész Európát érintő problémára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik