Belföld

Hamis gyógyszerek özönlötték el a magyar internetet is

gyogyszerek(210x140).jpg (Array)
gyogyszerek(210x140).jpg (Array)

Több mint száz magyar nyelvű illegális gyógyszerforgalmazó weboldalt találtak a hatóságok. Az üzemeltetőket feljelentik.

Több mint száz, vélhetően hamis gyógyszereket forgalmazó magyar nyelvű honlapot találtak az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi akció keretében – tudósít az MTI. A próbavásárlások során a magyarországi szerverről működő webáruházakból kivétel nélkül hamis, hatóanyag nélküli vagy illegális készítmények érkeztek.

Az akciót az Interpol irányította, 115 ország működött együtt benne. Világszerte összesen 429 nyomozás indult, 156 embert letartóztattak és 2414 weboldalt kapcsoltak le. Két olyan oldalt is sikerült bezáratni, amely a népszerű, egy angol nő halálát is okozó DNP nevű fogyasztószert árusította.

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része vérnyomás-szabályozó, potencianövelő, daganat elleni és táplálkozás-kiegészítő szer volt. Sok esetben a forgalmazók nemcsak a hatóanyagokat tüntették fel hamisan, de még a lejárati időt is.

Az akcióban magyar részről részt vevő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet olyan szereket is talált, melyeket gyógyhatásúként hirdettek, de csak étrend-kiegészítő szerek voltak, emellett nem engedélyezett és hamis gyógyszereket is rendeltek. Az illegális magyar weboldalak hamarosan elérhetetlenné válnak, üzemeltetőik ellen pedig feljelentést tesznek.

A hamisítás elleni harcot a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleménye szerint megnehezíti a magyarok hozzáállása, a tavalyi felmérésben megkérdezettek 23 százaléka ugyanis nyitott volt hamis termékek vásárlására. Azok aránya, akik valóban vásároltak is ilyen árut, csak 15 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik