Belföld

„Én olyan helyre nem megyek, ahol lelőnek egy csomó napozó turistát”

Tunézia, merénylet (Array)
Tunézia, merénylet (Array)

Sok százan vannak jelenleg is Tunéziában, pedig a szezon még csak most kezdődik. Júliusban és augusztusban magyarok ezrei készültek a tengerpartra nyaralni. Most szinte mindenki maradna otthon.

Mariann néhány hete fizette be a családi nyaralást az egyik utazási irodánál. Tunéziába indultak. Úgy volt, hogy július 17-én felülnek egy repülőre, és a napfényes Sussában töltenek egy hetet. Homokos tengerparti négy csillagos szálloda, teljes ellátás és külön programok az ötéves gyereknek.

„Pénteken a férjem hívott, és kérdezte, hogy láttam-e a híreket? Kiderült, hogy a mi szállodánk azon a szállodasoron van, ahol a merényletet elkövették. Azonnal hívtam az utazási irodát.”

Ne menjenek! Vagy mégis?

Marianntól türelmet kért az ügyintéző. Azt ígérte, szombaton már okosabbak lesznek, és mindent meg tudnak beszélni.

„Egész hétvégén néztük a híreket, hogy mi van. Az megnyugtatott, hogy a külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy semmiképpen ne utazzanak magyarok Tunéziába.”

De Szijjártó Péter azt nem mondta, hogy a Külügyminisztérium változtat az ország besorolásán. Biztonsági szempontból 1-es és 2-es kategóriába sorolják az országokat, ahol az 1-es az utazásra nem ajánlott, a 2-es a fokozat biztonsági kockázatot jelentő ország. Tunézia 2-es kategóriában volt a pénteki merénylet előtt, és maradt is a merénylet után. Ebben az esetben azonban nem jár vissza a már befizetett nyaralás összege, ha az ember meggondolja magát.

Fotó: Europress/AFP/Kenzo Tribouillard

Most is 75-en vannak kint

„Szombaton beszéltünk az irodával és azt mondták, hogy azoknak az utasoknak lehet visszamondani az utat kötbér nélkül, akik július 10-éig elutaznak. Mi később mentünk volna. Kérdeztem is a hölgyet, hogy ezt, hogy gondolták, de nem tudott válaszolni. Én egy olyan helyre nem megyek, ahol lelőnek egy csomó napozó turistát. Azt mondta, egy másik országba szívesen átfoglalja az utunkat.”

De a tunéziai utaknak pont az ár/érték aránya volt verhetetlen a piacon. Vagyis hiába választja valaki a spanyol, vagy a török tengerpartot, ennyi pénzből nem kap ilyen szolgáltatásokat. Hétfő reggel mintegy 750 magyar utas tartózkodott Tunéziában. Menetrend szerint mintegy 180-an jöttek haza a hétvégén, és körülbelül 50-en mentek ki. Sokan azonban nem akarnak menni. Sorban hívják az irodákat, mit lehet tenni. És hétfő délelőttig úgy tűnt, hogy aki nem akar veszíteni és kötbért fizetni, annak mennie kell.

Nincs kötbér

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke most azonban bejelentette, hogy a tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt.

Jelenleg négy cég, a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun szervez utakat az észak afrikai országba. A legtöbben a Kartago és a Taurus utasai. Abban a szállodakomplexumban, ahol a lövöldözés volt pénteken 9 magyar állampolgár volt. Közülük 5-en hazajöttek szombaton.

Molnár Judit szerint nyilvánvaló, hogy csökkeni fog az utaslétszám, így charterösszevonásokra lehet számítani, mivel sokan lemondták az utat, de sokan elutaznak, mivel már kivették a szabadságukat.

Mariann is így járt. Azt mondja, neki is és a férjének is hetekkel ezelőtt le kellett adnia, mikor akar szabadságra menni.

„Ha most valóban visszakapjuk a befizetett pénzünket, akkor jön az igazi sakkozás. Találunk-e ennyi pénzből olyan helyet, ahova most érdemes elmenni. A görögök csődben vannak, ha jól látom, a törököknél ugyan biztonság van, de alacsonyabb a színvonal ebben az árban, Európa meg eleve mindenhol drágább, ahogyan néztem.”

Fotó: Europress/AFP/Kenzo Tribouillard

Megvannak

Tunézia belügyminisztere közben bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy csoportot, akik feltételezhetően a három nappal ezelőtti terrortámadás elkövetője mögött álltak. Nem árult el részleteket, csak annyit, hogy még vizsgálják, tényleg egy líbiai dzsihádista táborban képezték-e ki a tettest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik