Belföld

Vérzett a szír kislány, állítólag megtagadták tőle az ellátást

szír menekült kislány (Array)
szír menekült kislány (Array)

Egy koedukált mosdóban, valószínűleg a Szeged melletti menekülttáborban sérülhetett meg a kislány. Szomorú videó.

Videó kezdett keringeni egy vérző arcú menekült kislányról, aki a hírek szerint elesett egy magyarországi táborban, beverte a száját és vérezni kezdett. A menekülteket segítő Migráns Szolidaritás Csoport Facebook-oldalára került fel az egyik ott lévő férfi mobilos videója, amit kommentál is. A képre kattintva megnyílik a videó:

 

Ebből nagyjából az derül ki, hogy az adott táborban (a civilek szerint a Szeged melletti Nagyfán) készülhetett a felvétel. A lányka egy koedukált vécében eshetett el, ott verte be a száját. Elsősegélyt kértek neki, de állításuk szerint a rendőrök megfenyegették őket, hogyha orvost akarnak, nem fogják a zárt táborból elszállítani őket. A MigSzol csoport facebookos közleményében hozzáteszi:

“Egyre több a rettenetes történet arról, hogy milyen embertelenül bánnak a magyar rendőrök a menekültekkel. Felszólítjuk a magyar rendőrséget, hogy emberségesen bánjanak a legelesettebbekkel!”

A magyar határon nagy a nyomás, menekültek ezrei próbálnak a schengeni övezetbe bejutni, bár ahogy korábban megírtuk, már korántsem annyian, mint az első negyedévben. A témára a teljes súlyával rátelepedett a politika, miközben brüsszeli szinten próbálnak megoldást találni rá.

Kizárt, hogy megtagadták a segítséget

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nagyfa Befogadó Állomása 2015. június 26-án 19 óra 26 perckor kérte az Országos Mentőszolgálat segítségét, mert az ott dolgozó szociális munkások észlelték, hogy egy 8 éves szír állampolgárságú kislánynak vérzett a szája és az orra. A mentőszolgálat a gyermeket – és kísérőjeként édesanyját, édesapját, testvérét – egy szegedi egészségügyi intézménybe szállította. A gyermek szüleinek elmondása szerint a sérülések akkor keletkeztek, amikor a gyerek leesett az ágyról – közölte a Hír24 megkeresésére Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke.

A tárcának nincs tudomása arról, hogy a történtekben rendőrök érintettek lennének. Panaszt az ügyben senki nem tett, vizsgálat nem indult, a család jelenleg nem tartózkodik a befogadó állomáson. “Egész egyszerűen kizártnak tartom, hogy a befogadó állomás bármely munkatársa megtagadta volna az azonnali segítségnyújtást egy vérző arcú gyermektől” – írta Samu Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik