Belföld
gyerek, isztambul lead (Array)

Észrevétlenül illan el Isztambul kis koldusainak gyerekkora

Pál Anna Viktória
Pál Anna Viktória

fotóriporter. 2015. 06. 27. 13:30

"Çebimde çok küçük elma var" . Törökül így hangzik az a mondat, amellyel állítjuk, almák vannak nálunk. Leghűebb fordítása: "Zsebemben sok kicsi alma van." Rengeteg egyéb hasonlóság is akad a nyelvieken túl a török néppel, éltek nálunk 150 évig, persze az már régen volt. Különböznek tőlünk abban, hogy lévén mediterrán nép, vidámabb embereket találunk köztük, vendégszeretőket, akik ételeikben is megemlékeznek a "macar" múltra. Amikor pedig kiderül, hogy honnan érkeztünk hozzájuk, és utánunk dobják a következő néhány mondatot: "Szívem csücske, Mátyás unokája, Szeretlek", akkor nagy mosollyal folytatja az útját a turista.

Törökország rohamos fejlődésnek indult az utóbbi években, Isztambulban felhőkarcoló irodaházak nőnek városszerte, néhány havonta adnak át egy új metróvonalat és a gazdasági helyzetük is mondhatni, dübörög. A város népessége szokszorosa Budapestéhez viszonyítva, folyamatos, sosem szűnő nyüzsgésben tartják helyiek és turisták egyaránt. A belváros látképe alig húsz éve még helyenként középkori benyomásokat keltett: rengeteg koldus hevert az utcákon, a romlásnak induló halak szagát hozta-vitte a szél a kikötőből. Mára a helyzet sokat javult, de a szegénység és annak szélsőséges körülményei most is tetten érhetőek. Nem csoda, a több mint 14 milló ember lakta városban minden akad. Utcai képriport, főleg gyerekekről, Isztambulból.

gyerek, isztambul 01 (Array)

Mit csinálnak a kiskorúak Isztambul utcáin? Általában, mint a legtöbb normális gyerek, pörögnek, mint a búgócsiga.

gyerek, isztambul 02 (Array)
A szegényebb rétegek gyermekei viszont koldulni kényszerülnek itt is, mint sok másik országban. Menekültek is vannak közöttük, akiknek a sorsa látszólag az utcára van bízva.

gyerek, isztambul 03 (Array)
Vannak gyerekek, akik a számolást már a teraszon gyakorolják a számlatömbön, így készülve a gyakran idő előtt elkezdett munkára.

gyerek, isztambul 04 (Array)
Mások viszont ezzel a lehetőséggel élni sem tudnak, nemhogy iskolába járni.

gyerek, isztambul 05 (Array)
Nyílvános helyeken, teraszok körül nagyon sok kis koldus jár-kel a török városban.

gyerek, isztambul 06 (Array)
Rózsát árusító fiú az Istiklalon, Isztambul legforgalmasabb belvárosi utcáján hajnali 3 órakor. Jellemző, hogy egyikük sem lop el semmit sem a turistáktól, sem az árusok gazdag kínálatából. Néhány szál virágot, vagy egy csomag zsebkendőt ajánlanak aprópénzért. Kitartásuk időtlennek tűnik bármerre is találkozunk velük.

gyerek, isztambul 07 (Array)
Van egy általános jelenség az utcagyerekek “foglalkozását” illetően; tangóharmónikás gyerekek lepik el főként a kisebb utcákat. A zenei élmény, amit ezek a kicsi hangszerek nyújtanak, másodlagos a látvánnyal szemben.

gyerek, isztambul 13 (Array)

Rózsaszín, cicás, hercegnős ruhákba öltözött kislány a hangszer mögött, “teşekürler” – “köszönöm” felirat a kávéspoharán. Azokat az éveket, amiket munkával tölt ez a kislány gondtalan és felszabadult gyerekkor helyett, semmi sem fogja számára visszaadni.

gyerek, isztambul 09 (Array)
A tilosban járni, mozgólépcsőkön játszani, melegben, szabadon – utcagyereknek lenni ugyanakkor elég kötetlen időtöltés is lehet.

gyerek, isztambul 10 (Array)
Ez a kislány meglepően kicsi ahhoz, hogy munkára fogják.

gyerek, isztambul 11 (Array)
Őszinte még, nem szeret a figyelem középpontjában lenni. Játékos ruhákba öltöztették őt is.

gyerek, isztambul 12 (Array)

Néhány líra mindössze a doboz tartalma, ebből nagyon kevésre futja.

gyerek, isztambul 14 (Array)
A legszomorúbb és egyben leginkább zavarba ejtő azon gyerekek látványa, akik teljesen egyedül az utcán ülve töltik idejüket. Úgy néznek ki, mint akiket a földhöz “ragasztottak”. Nem sírnak, nem akarnak elmenni sem.

gyerek, isztambul 13 (Array)

Városi legendák szerint szélsőséges esetekben “felügyelőik” drogokkal érik el, hogy ott maradjanak a gyerekek, ahol hagyják őket. Aki a megfigyelésükre fordítja az időt, láthatja, hogy nincsenek teljesen egyedül mégsem, egyszer csak megjelenik egy idősebb lány, talán a nővérük, aki megszámolja a pénzt, ami a poharukba került és ismét eltűnik a forgatagban.

gyerek, isztambul 16 (Array)
Művirágkoszorús dobos kislány. Magányos gyereknek tűnik ő is. Valaki, aki bevándorló is lehet, Isztambul talán csak egy állomás az ő és családja számára, vagy egy hosszú út végén érkezett ide, ki tudja.

gyerek, isztambul 17 (Array)

Törökország az utóbbi években nagy fejlődésnek indult, azonban a szegénység problémáját ott sem sikerült megoldani még. Rengeteg a nélkülöző kiskorú, akikből az utcán válik halárus, zenész vagy magányos gyereknek álcázott koldus. Így a gyerekkor sokszor idő előtt lepereg, eltűnik a város percről percre változó forgatagában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.