Belföld

Kihasználják a menekülteket a taxisok

taxi (Array)
taxi (Array)

Előre beszedik az ezer eurós fuvardíjat, majd valahol a Dunántúlon kidobják őket az autóból azzal, hogy Németországba értek.

A tomboló menekültellenes propaganda, élén az állami médiával a menekültek okozta károkról harsog, holott közöttünk is vannak olyanok, akik alaposan átverik őket és nagyot kaszálnak azzal, hogy kihasználják őket – írja a HVG.hu. A portálnak egy taxis arról mesélt, hogy egy kollégája elvette a menekültek 700 euróját, elvitte őket Veszprémbe, ott azt mondta nekik, hogy „Germany” és otthagyta őket.

A Szeged térségében érkező menekülteket a regisztrációs, majd menekültügyi eljárás után többnyire a bicskei vagy debreceni menekülttáborokba viszik. Innen a legfeljebb néhány napos idegenőrizeti fogságból szabadon távozhatnak. Sokszor első útjuk Budapestre vezet, itt próbálnak fuvart fogni, hogy átjussanak a határon. A pofátlan módszereket alkalmazó magyar fuvarozóknak akár egy Berlinig szóló vonatjegy árának tízszeresét is kifizetik, de legtöbbször jó, ha Körmendig jutnak.

A menedékkérők általában a telefonjukon megmutatnak egy ausztriai vagy németországi címet a sofőröknek. Ha azok rábólintanak, a beszállás után elkérnek az autóba szállóktól nagyjából ezer eurót. Egy taxis azt mondta: bármennyit el lehet kérni tőlük, de ő például a belvárosból a Népligethez ötven euróért viszi őket.

Olyan is volt, aki beállt az M3-as autópálya egyik pihenőjébe és elkezdte kiabálni, hogy „police, police”. A menedékkérők kiugrottak az autóból és elbújtak, a taxis pedig a fuvardíjjal visszahajtott Budapestre. Szerencsésebb esetben is kirakják őket a határon.

Márpedig a menekültek rá vannak kényszerülve a taxira, mert a rendőrség már figyeli a pályaudvarokat, kiszűrik a táborból távozott menedékkérőket. A határon átvezető közutakat is őrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik