Belföld

Alaposan megnehezítené a kormány, hogy belelássunk az állam ügyeibe

Pénzt kérhetnének azért, hogy közérdekű adatokat adjanak ki, sok dokumentumba elég lenne csak betekintést biztosítani és a személyazonosságukat is vállalniuk kell az igénylőknek.

Módosítást nyújtott be Trócsányi László igazságügyi miniszter az információszabadságról szóló törvényhez. A tervezet alapvetően megváltoztatná a közérdekű adatigénylések menetét – írja az Index.

Az információszabadság mindenkit megillető emberi jog, ezért eddig bárki beadhatott adatigénylést akár anonim módon is – ennek főleg a helyi közigazgatási ügyekben van jelentősége, ha valaki nem szeretné felfedni a kilétét az önkormányzat előtt. Ez most megszűnne, a lépés viszont sokakat visszatarthat attól, hogy adatigénylést nyújtsanak be.

Azoknak a közérdekű adatoknak az esetében, amelyeket szerzői jog véd, elég lenne betekintést biztosítani. Sok ezer oldalnyi tanulmány puszta megtekintésével, átnézésével viszont nem lehet maradéktalanul megállapítani, hogy indokolt volt közpénzt fordítani mondjuk egy tanulmányra.

Az adatigénylőnek ráadásul a jövőben előre fizetnie kell az adatszolgáltatásért: a másolás és a kézbesítés költsége mellett az élőmunka-ráfordításért is fizetni kell. Ezt arra hivatkozva kérheti az érintett állami szerv, hogy az adatigénylés teljesítése elvonja az erőforrásait más feladataitól, ugyanakkor ez is alkalmas arra, hogy elijessze az embereket.

Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója ráadásul úgy látja: a közfeladatot ellátó állami szervek alapkötelessége a nyilvánosság tájékoztatása, az adatszolgáltatásra fordított munkáért ezért abszurd pénzt kérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik