Belföld

Puhul a kormány kerítéses letámadása

Keritesen-fennakadt-oz(210x140).jpg (Array)
Keritesen-fennakadt-oz(210x140).jpg (Array)

Magyarország brüsszeli nagykövete szerint csak figyelemfelhívás volt a határkerítés bedobásának ötlete.

Egyre jobban puhul a kormány álláspontja a szerb határra tervezett kerítés ügyében – derül ki a Euronews cikkéből. Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletének vezetője, Györkös Péter nagykövet azt mondta a lapnak, hogy a kerítés egy szimbolikus reakció, amivel fel szeretnék hívni a nemzetközi közösség figyelmét a problémára, szóval az egész egyfajta figyelemelfelhívás.

“Ez egyfajta szimbolikus reakció a megvalósítás lehetőségével, amennyiben nem találunk más megoldást, amellyel felhívhatjuk a figyelmet a szerb-magyar határon jelentkező legális és illegális bevándorlókra” – mondta Györkös. Hozzátette, ha nem találnak a bolgárokkal és a görögökkel, na meg az EU-val közös megoldást a menekültkérdésre, akkor tenni kell valamit.

A Euronews értékelése szerint a magyar kormány stratégiájának lehet része a sokkolónak nevezett bejelentéssorozat. Ezt jelzi, hogy a dublini rendszerből se szállunk ki. Györkös is megismételte Szíjjártó Péter külügyminiszter szerdai szavait, miszerint nem mondtuk fel szerződést, csak szolidaritást kérünk Európától. A csütörtökön kezdődő EU-csúcson Györkös szerint Orbán Viktor kormányfő konkrét javaslatokkal áll majd elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik